Af - 08/04-14 22:00; Opdateret: 09/04-14 07:07

Vælgerne flygter fra Løkke: Magien er vækVælgerne flygter fra Løkke: Magien er væk

Venstre er gået ni procentpoint tilbage på et år, og DF er nu tæt på at være største parti. Det lugter af det såkaldte jordskredsvalg i 1973, mener politiske kommentatorer.

storybild

Løkke er blevet langt mere upopulær blandt vælgerne efter GGGI-sagen, og det går også hårdt ud over partiet Venstre, der har tabt pusten totalt i meningsmålingerne det seneste år. (Billede: Polfoto/Martin Lehmann)

For et år siden ville mere end hver tredje – 33,8 procent af vælgerne – stemme på Venstre. Siden blev partiets formand ramt af den famøse GGGI-sag, og nu har Løkke og kompagni mistet mere end ni procentpoint og er nede på en opbakning på 24,7 procent.

Det viser en meningsmåling, YouGov har foretaget for metroxpress.

Massiv føring til blå blok: Maser Thorning totalt
Massiv føring til blå blok: Maser Thorning totalt

- Løkke er faktisk en dygtig politiker, men efterhånden tynger han sit parti mere ned, end han er et aktiv for dem, fordi han har rodet sig ud i nogle sager, der har molesteret hans troværdighed, lyder forklaringen fra Altingets politiske kommentator Erik Holstein, der især peger på den famøse GGGI-sag.

Venstre har imidlertid også fået placeret sig for yderligt i diskussionen om nulvækst i den offentlige sektor og har haft svært ved at sætte fødderne rigtigt i diskussionen om velfærdsturisme, påpeger Holstein.

Dyhr sikrer fremtiden for spærregrænse-truet SF
Dyhr sikrer fremtiden for spærregrænse-truet SF

TV2's politiske kommentator Henrik Qvortrup er enig i, at GGGI-sagen har ramt Løkke hårdt.

- Man kan argumentere for, at Thorning er mere problemet end løsningen på problemet for Socialdemokraterne, og måske er det fair at sige det samme om Lars Løkke. Socialdemokraterne knytter i hvert fald deres største håb til, at Løkke dummer sig igen. Magien omkring Venstre og Lars Løkke Rasmussen er endegyldigt væk, mener han.

Thorning-brøler: Kludrer rundt i børnechecken
Thorning-brøler: Kludrer rundt i børnechecken

- Engang blev man betragtet som indlæggelsesmoden, hvis man stillede spørgsmålet om, hvornår DF bliver Danmarks største parti. Sådan er det ikke længere, konstaterer Qvprtrup, der dog også minder om, at Løkke kan tage det 'relativt roligt', så længe de frafaldne vælgere flygter til Dansk Folkeparti frem for rød blok.

DF større end S for tredje måned i træk
DF større end S for tredje måned i træk

- Der er en stemning af opbrud blandt vælgerne. Det lugter lidt af jordskredsvalget i 1973, siger Qvortrup, og den karakteristik tilslutter Holstein sig:

- Det er en ekstremt sensationel udvikling, at DF nu tenderer til at blive landets største parti, men det er ikke nødvendigvis bare et øjebliksbillede; det er jo samtlige målinger, der viser de tendenser, og det er vel at mærke også en meget stabil tendens. Alt tyder på at DF er nået et helt anderledes højt niveau, også på længere sigt, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet om meldinger om skud i...
bt.dk
Åh nej! Nyt snevejr på vej mod Danmark
bt.dk
Loch Ness-lignende dyr skyllet op på...
bt.dk
Udfordrer Magnussen: Nu er hans...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx