Af - 02/06-17 12:15; Opdateret: 02/06-17 12:53

Stor test: Hold dig fra disse solcremer - kan være farligeStor test: Hold dig fra disse solcremer - kan være farlige

Det er ikke alle solcremer, der er lige god for din krop. Få et overblik her.

Bildstrecke im Grossformat »
Flere solcremer, der sælges i Danmark, kan indeholde skadelige stoffer. Klik dig igennem galleriet for at se, hvilke der er bedst og værst for dig og miljøet. Produktet er et godt kemivalg. Det er fri for en række problematiske indholdsstoffer. - Minirisk Sollotion - Beauté Pacifique Stay outside - Mellisa - Lovena Sunspray kids - Levevis Sun protection lotion - Matas Sollotion uden parfume - Irmas Tusindfryd Sollotion - Ideel Solcreme - Green People Scent free sun lotion - Derma Sollotion - SunCircle Sun lotion - Avivir Aloe Vera Sun Lotion - Änglamark Sun lotion - Apotekets Sol lotion Produktet er fri for en række indholdsstoffer, men har et eller flere indholdsstoffer, som du skal være opmærksom på. Det er typisk parfume eller lignende duftstoffer. Det kan også være stoffer, der kan være problematiske for miljøet. - Avène Lotion - Vores Sollotion - Cien Sun lotion classic - Clarins Sun care cream - The Organic Pharmacy Cellular protection sunscreen - Clinique Mineral sunscreen lotion - Rudolph Sun body lotion - Ombra Sun Milk Kids SPF 30/Sun milk sensitive - Oh-lief Natural sunscreen body - Garnier Ambre Solaire Sun protection milk - La Roche-Posay Anthelios lotion - Lavera Sun crea - Lancôme Soleil bronzer - Nivea Sun protect & moisture - Ilse Jacobsen Seaweed sun body lotion - Vichy Fresh hydrating milk - Vichy Ultra-melting milk-gel - Biotherm Fluide solaire for wet or dry skin - Yves Rocher Comfort lotion - Annemarie Börlind Sun milk Produktet indeholder problematiske kemikalier – for eksempel stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller allergi-fremkaldende. Stofferne er lovlige, og de enkelte produkter er ikke et problem i sig selv. Men de bidrager til din samlede udsættelse for problematiske kemikalier, der samlet set kan udgøre en sundhedsrisiko. Dette er kendt som cocktaileffekten. - Tromborg Deluxe sun protection - Shiseido Wetforce expert sun aging protection lotion - Riemann P20 lotion - Garnier Ambre Solaire Light & silky - Murad Water resistant sunscreen - Lancaster Sun beauty velvet milk - Korres Sunscreen face & body emulsion yoghurt - Nuxe Sun delicious lotion - Piz Buin Moisturising sun lotion - Estée Lauder Bronze goddess sunscreen - Decléor Aroma sun expert - Coola Classic body sunscreen unscented - Active by Charlotte I´m hot sun lotion

Vejrudsigten lover op mod 22 grader og sol i store dele af Danmark fredag. UV-indekset rammer 6, og der skal rigelige mængder solcreme på kroppen, hvis man skal opholde sig i længere tid under den stikkende junisol eller er på vej sydover mod endnu varmere himmelstrøg.

Men det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilken solcreme du smører dig selv eller ungerne ind i, hvis du ønsker at reducere eksponeringen for stoffer, der er mistænkt for forårsage blandt andet misdannede kønsorganer og lav sædkvaliet hos drenge.

Skal du på stranden i weekenden? Her er den bedste solcreme
Skal du på stranden i weekenden? Her er den bedste solcreme

Mere end hver fjerde solcreme, som kan købes i Danmark, indeholder nemlig stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Dertil kommer, at de også indeholder allergifremkaldende stoffer. Det viser en undersøgelse af 47 solcremer, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har foretaget. Heraf indeholder 13 solcremer stoffer, som er opført på EU-kommissionens liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Fravælg kemi
Forbrugerrådet Tænk Kemi fandt blandt andet de kemiske solfiltre ethylhexyl methoxycinnamate og benzophenone-3, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det samme gælder konserveringsmidlerne methyl- og ethylparaben og antioxidanten BHT.

»Solcreme med problematiske stoffer er en meget direkte udsættelse, fordi den smøres på huden i store mængder. Til mig selv og mine børn vælger jeg en svanemærket solcreme med blå krans (anbefalet af Astma-Allergi Danmark, red.). Jeg går bevidst efter solcremer uden mistænkt hormonforstyrrende stoffer, allergifremkaldende stoffer og parfume. Det er en god ide at vælge en solcreme uden disse stoffer, fordi man skal bruge store mængder direkte på kroppen, og det sidder der længe,« siger projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi Stine Müller og tilføjer:

Billig creme hyldes: 'Den fjerner rent faktisk rynker'
Billig creme hyldes: 'Den fjerner rent faktisk rynker'

»Forskerne er bekymrede, fordi de ser negative effekter i mennesker, og den risiko ønsker jeg ikke at udsætte mine børn og mig selv for. Nogle af stofferne optages gennem huden og bliver fundet i menneskers blod og urin.«

Hun understreger, at det generelt ikke er indholdet i den enkelte solcreme, der er problematisk i sig selv. Men derimod bidraget til den samlede udsættelse for problematiske kemikalier.

Også Anna-Maria Andersson, leder af Center for Hormonforstyrrende stoffer på Rigshospitalet har taget konsekvensen af sin viden og fravælger i dag solcremer, der indeholder stoffer, der er under mistanke for at være hormonforstyrrende.

Ny undersøgelse: Danskerne bruger solcremen forkert
Ny undersøgelse: Danskerne bruger solcremen forkert

Ikke så svært
Selv om hovedparten af de 47 solcremer indeholder problematisk kemi eller parfume, som kan give allergi, er det forholdsvis let at foretage et sundt valg. 14 af solcremerne indeholder nemlig ingen af disse stoffer, og flere af dem som for eksempel Derma Sollotion SPF 30 og Levevis Sun Protection Lotion SPF 30 ligger prismæssigt også i den billigere ende.

Blandt solcremerne, der indeholder mistænkt hormonforstyrrende stoffer, er det danske luksusmærke Tromborg, som indeholder stoffet Benzophenone-3. Forskningsdirektør og biokemiker i Tromborg Tim Schyberg mener, at Forbrugerrådet Tænk Kemi er usaglig. Han henviser til, at ikke blot EU, men også de amerikanske sundhedsmyndigheder har godkendt brugen af stoffet. I USA efter skrappe kliniske test.

»Forbrugerne kan trygt bruge vores solcreme. Jeg ville være mere bekymret for at bruge en solcreme, der ikke er så gennemtestet som vores,« siger han.

Hjælp en dansker i Thailand: Genial kampagne hitter over hele verden
Hjælp en dansker i Thailand: Genial kampagne hitter over hele verden

Også direktør for kosmetikbranchen i Danmark, SPT, Helle Fabian, mener, at det er en overreaktion at fravælge produkter med stoffer, der er opført på EUs liste over mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

»Alle produkter på det danske marked overholder grænseværdierne for de her omtalte indholdsstoffer. De er vurderet og godkendt af EUs videnskabelige komite for forbrugersikkerhed i bestemte koncentration og til givne formål. Så man kan som forbruger være fuldstændig tryg ved at bruge produkterne på det danske marked. Man skal snarere være bekymret for, at danskerne ifølge en ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen bruger alt for lidt solcreme og derfor ikke opnår den beskyttelsesfaktor, der står på produkter, når de opholder sig i solen,« siger hun.

I galleriet herover kan du se, hvilke solcremer der indeholder færrest og flest potentielt hormonforstyrrende kemikalier.

GALLERI: Her er årets sjoveste og dummeste solskoldninger
GALLERI: Her er årets sjoveste og dummeste solskoldninger

Holder faktoren?
Du kan ikke altid stole på, at den beskyttelsesfaktor, der står på fronten af din solcreme, også holder i virkeligheden. Tre ud af 19 solcremer, som Forbrugerrådet Tænk har fået testet efter internationalt fastsatte stardarder på et akkrediteret laboratorium, viser i hvert fald, at de har en lavere faktor end den anførte på produktet. Solcremen Clinique Mineral Sunscreen Lotion SPF 30 blev således mål til at have en faktor på blot 13, Clarins Sun Care Cream SPF 30 blev målt til at have en faktor på under 20 og også Piz Buin Moisturising Sun Lotion SPF 30 blev målt til en lavere beskyttelsesfaktor.

»Solcremer, der lover en faktor 30, skal selvfølgelig holde en faktor 30. Man bruger jo faktoren som en vejledning i forhold til, hvor meget beskyttelse man får,« siger projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi Stine Müller.

Så kom den: Solcremen der får dig til at dufte af sprød kylling
Så kom den: Solcremen der får dig til at dufte af sprød kylling

Miljøstyrelsen har for nylig advaret danskerne imod, at de smører alt for lidt solcreme på til at opnå den faktor, der står på solcremen. En voksen skal bruge omkring 40 mililiter - altså knap et halvt decilitermål - til at smøre kroppen tilstrækkeligt ind. Et barn skal bruge cirka halvdelen. Bader eller sveder man meget, skal indsmøringen gentages.

»Hvis man i forvejen smører for lidt på, og produktet så ovenikøbet ikke holder den faktor, der står på produktet, er man endnu mere udsat,« siger Stine Müller.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx