Af Ritzau - 25/09-16 22:08

Politikerleden har ikke været større i 25 årPolitikerleden har ikke været større i 25 år

Reformer af dagpenge, efterløn og kontanthjælp har skabt større mistillid til politikerne, viser ny analyse.

storybild

Tilliden til Danmarks folkevalgte er dykket voldsomt siden 2010 og ligger nu på det laveste niveau i 25 år. Det viser en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet. (Billede: Free/Johan Wessman, News Øresund)

Tilliden til Danmarks folkevalgte er dykket voldsomt siden 2010 og ligger nu på det laveste niveau i 25 år.

Det viser en analyse, som Jørgen Goul Andersen, professor i statskundskab ved Aalborg Universitet, har lavet. Det skriver Berlingske.

Reformer af efterløn, dagpenge, kontanthjælp, førtidspension og andet har skabt større utryghed blandt en stor gruppe af vælgere.

Og der er en klar sammenhæng mellem den manglende tryghed og mistilliden til politikerne, viser professorens analyse. Særligt blandt vælgere med dårligt helbred.

- Disse reformer har haft en overordentlig stor effekt. Og der er opstået en stærk sammenhæng mellem selvoplevet helbred og mistillid, siger Jørgen Goul Andersen til Berlingske.

Mistilliden har tidligere været mere jævnt fordelt blandt befolkningen. Men de seneste år er der sket en tydelig polarisering mellem danskere i arbejde og danskere på kanten af arbejdsmarkedet.

Det rammer ifølge Berlingske først og fremmest Venstre, Socialdemokratiet, De Konservative og De Radikale, at tilliden til politikerne falder. Det er de partier, som har gennemført en række af de upopulære reformer.

Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Alternativet og Liberal Alliance - kaldet "mistillidspartierne" i analysen - er til gengæld gået frem.

Analysen giver anledning til stor bekymring. Det mener Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).

- Der er for stor en kløft mellem politikere og befolkning, og den bliver større og større. Jeg er bange for, hvad der sker med folkestyret, hvis det her fortsætter, siger hun til Berlingske.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx