Af - 31/07-14 13:47; Opdateret: 31/07-14 13:59

Pas på med billeder på dine dba-annoncer: Det kan være ulovligtPas på med billeder på dine dba-annoncer: Det kan være ulovligt

Folk, der sælger ud af sine private gemmer på for eksempel Den Blå Avis og bruger billeder taget fra producentens hjemmeside forbryder sig mod ophavsretten. Det kan ifølge ekspert koste dyrt.

storybild

Folk, der sælger ud af sine private gemmer på fx Den Blå Avis og bruger billeder taget fra producentens hjemmeside forbryder sig mod ophavsretten og kan ifølge ekspert koste dyrt. (Billede: metroxpress)

Det er ikke gået danskernes næse forbi, at der kan være penge i gamle møbler, aflagte klude og pensionerede elektronikapparater. Hver dag oprettes der alene på dba.dk - Den Blå Avis – 28.000 annoncer, hvor folk kaster sig ud på genbrugsmarkedet, og forsøger at afsætte deres 'gamle guld'. Et marked, hvor der vel at mærke bliver handlet for mere end 80 milliarder kroner om året.

Billethajer med nyt ulovligt Roskilde-trick: Sådan flår de dig
Billethajer med nyt ulovligt Roskilde-trick: Sådan flår de dig

Men mange tænker ikke over - eller ved - at de forbryder sig mod reglerne, når de vedhæfter et billede til deres annonce på nettet. I stedet for at tage billedet selv, vælger mange at akkompagnere deres salgsannonce med billeder taget direkte fra producentens hjemmeside. Og det må man ikke.

- Det er en krænkelse af ophavsretten at bruge andres billeder - for eksempel producentens egne billeder - i annoncer i Den Blå Avis. I sager som disse vil der typisk kunne kræves erstatning og bødestraf, siger advokat med speciale i ophavsret, Peter Schønning, til metroxpress.

Ubåd med 120 kilo julepynt til salg på dba.dk
Ubåd med 120 kilo julepynt til salg på dba.dk

Bødestraffen er ifølge Peter Schønning til at tage at føle på, og dens størrelsesordenen overstiger i de fleste tilfælde det, man ville sælge sit gamle sofabord for.

- Brug af et billede uden tilladelse kan koste op til ca. 9.000 kroner i erstatning. Bøder i mindre sager overstiger sjældent 10.000 kroner, lyder det fra advokaten.

IKEA kender til problemerne
Hos IKEA Danmark er man meget opmærksom på problematikken og oplever ofte, at folk eller firmaer misbruger deres billeder eller logo. Dog er det ikke noget, de farer i flint over. I hvert fald ikke i første omgang:

- Hvis vi opdager, at folk har brugt et billede ulovligt, retter vi henvendelse til dem, fortæller dem stille og roligt at de bruger vores trade mark og beder dem om at fjerne det, siger marketingschef for IKEA Danmark, Lena Gaarde Lambach, til metroxpress.

Den Blå Avis-svindler tilstår megabedrageri
Den Blå Avis-svindler tilstår megabedrageri

Kvinde fandt sine ejendele til salg i Den Blå Avis
Kvinde fandt sine ejendele til salg i Den Blå Avis

Hun fortæller, at langt de fleste privatpersoner slet ikke er klar over, at de gør noget ulovligt, hvorfor IKEA til hver en tid forsøger at holde en god og uformel tone.

- Der er oftest tale om misforståelser, eller situationer hvor folk ikke kender til reglerne, og derfor er der ingen grund til at hidse sig op over det, lyder det fra Lena Gaarde Lambach. Hun understreger dog alligevel, at der er en grænse.

Derfor sælger Rune sig selv for en krone
Derfor sælger Rune sig selv for en krone

- Hvis vi opdager at folk ikke har fjernet billeder eller logoer, som vi bad dem om, får de et skriv fra vores advokater. Og så plejer der som regel at ske noget, siger marketingschefen.

Se den sjove annonce: Fan forærer AGF væk på Den Blå Avis
Se den sjove annonce: Fan forærer AGF væk på Den Blå Avis

Lena Gaarde Lambach kan ikke komme i tanke om sager med privatpersoner, hvor det har udmundet i erstatningssager.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx