Af Ingelise Skrydstrup - 04/07-17 22:30

Mere end halvdelen af danskerne begår kæmpe ferie-brøler - og det rammer os selv få uger senereMere end halvdelen af danskerne begår kæmpe ferie-brøler - og det rammer os selv få uger senere

Ny Gallup-undersøgelse viser, at vi er alt for dårlige til at lytte til eksperternes råd om at 'trække stikket' i ferien

storybild

Vi bliver en bedre medarbejder, kollega og/eller chef, når vi kommer helt væk fra arbejdet i tre uger. Det giver mere energi og overblik bagefter, siger alle eksperter. Alligevel kan mange af os ikke få næsen væk fra mobilen i sommerferien, men skal lige tjekke arbejdsmail, nyheder og sociale medier.

En dugfrisk undersøgelse, som Gallup har udarbejdet for BT, viser, at kun 53 procent af os holder de anbefalede tre ugers ferie. Lige knap 6 ud af 10 mener desuden, at de har meget travlt på arbejdet op til ferien, mens 57 procent erklærer sig enig eller overvejende enig, når spørgsmålet går på, om de oplever, at der er meget travlt, når de vender tilbage til arbejdet. Og så tjekker mere end hver tredje deres arbejdsmail i ferien.

Men selvom det går ud over vores mulighed for at rekreere, så er stressekspert Bjarne Toftegaard ikke overrasket over resultatet, for det svarer fuldstændig til hans egen opfattelse.

»Desværre kommer resultatet ikke bag på mig, men det er ikke opløftende. Det viser, at mange har mistet evnen til at holde ferie. Hvis man tjekker mail på ferien, så er man i virkeligheden på deltidsarbejde, fordi man ikke kommer mentalt væk fra arbejdet. Men det er vores egen afhængighed og behov, der er skyld i det. For arbejdsgiverne forventer det ikke, de vil hellere have os friske tilbage. Men det er blevet sværere for os at navigere i det moderne livs muligheder, især efter smartphonens udbredelse,« siger Bjarne Toftegaard.

  • 53 procent holder mindst tre ugers ferie
  • 59 procent er enige eller overvejende i, at de har meget travlt på arbejde i dagene op til ferien
  • 57 procent er enige eller overvejende enige i, at de har meget travlt, når de kommer tilbage på arbejde efter ferien
  • 11 procent er enige eller overvejende enige i, at de normalt bliver kontaktet af deres arbejde, mens de har ferie
  • 13 procent er enige eller overvejende enige i, at det er normalt, at de lige skal fikse et par ting for deres arbejdsgiver, mens de er på ferie
  • 36 procent tjekker arbejdsmailen i sommerferien. 13 procent gør det dagligt.
Kilde: TNS Gallup for BTMX - 825 adspurgte deltog i undersøgelsen

Underdirektør i Dansk Industri, Steen Nielsen, er helt enig.

»Det er også kun i arbejdsgivernes interesse, at folk får koblet ordentlig af i ferien. Der skal man have ladet batterierne op, så man er frisk til man kommer tilbage, og de næste skal på ferie. Det med at tjekke mails er derfor ikke en god ide. Men der kan godt være særlige situationer, hvor man aftaler at læse en bestemt mail, fordi man sidder med en særlig ekspertise. Men det hører til ude i marginalerne, hvor det er dejligt, at der kan være den fleksibiliet,« siger Steen Nielsen.

Uddannelsesminister Søren Pind (V) skrev for nylig en instruks til sine medarbejdere om, at de ikke måtte sende mails om søndagen. Budskabet var, at der er brug for at kunne koble fra og holde en pause, for han ønsker et opgør med den tid, vi lever i – nemlig '24 timers-samfundet, hvor vi dirrer hele tiden, hvor vi altid er på og aldrig holder fri'.

»Pauser er jo forsvundet fra folks hverdag. I det sekund, man har en fristund, griber man telefonen for at se, om der er sket noget siden sidst. Jeg gjorde i hvert fald. Og det gider jeg bare ikke mere. Jeg nægter, at jeg som det første kigger på min iPhone, når jeg vågner. Så meget skal det ikke fylde,« siger Søren Pind onsdag i et interview med Berlingske.

BT har forsøgt at få en kommentar til den nye Gallup-undersøgelse fra Søren Pind, men ministeriets pressemedarbejder oplyser, at han ikke kan træffes for en kommentar, fordi han er på ferie.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Haveredskab skyld i brand - i dag er...
bt.dk
Drama på Amalienborg Slotsplads under...
bt.dk
Det plejer vi ikke at få at vide:...
bt.dk
Ulrik fra Gift ved første blik tog en...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx