Af LOTTE SCHARFF - 26/06-17 18:54; Opdateret: 26/06-17 19:23

Sygeplejerske har fået nok af stive studenter: - Styr jer!Sygeplejerske har fået nok af stive studenter: - Styr jer!

De nyudklækkede studenter drikker sig alt for fulde og er blevet et stort problem for hospitalerne, mener en sygeplejerske.

storybild

Den 30-årige sygeplejerske Freja Wirlander kommer med en opsang til de unge, når de går på druk. (Billede: Privat)

Unge, der drikker sig bevidstløse og derfor bliver indlagt på hospitalerne, er et stigende problem. Det oplever sygeplejerske Freja Wirlander jævnligt og især i forbindelse med festivaler. Under Distortion optog berusede unge en tredjedel af sengene på hendes afdeling.

På hospitalerne taler personalet oftere og oftere om, at det er et problem, at unge ender med at blive indlagt efter en druktur. For de unge er ikke syge, alligevel optager de ikke kun hospitalssenge, de tærer også på de få personaleressourcer, som hospitalerne råder over.

- Vi kan faktisk ikke gøre andet end at lægge dem i aflåst sideleje, og lade dem sove den ud. Men det er en utrolig kostbar måde at lære unge ansvar på, hvor jeg mener, at de burde nok kunne styre deres alkoholindtag, lyder det fra Freja Wirlander.

Hun fremførte sin kritik i et opslag på Facebook i et opslag, der senere er blevet gjort privat. Hendes malende beskrivelse af de unges beruselse har skabt opmærksomhed.

Hun peger på, at det er et større apparat, der bliver sat igang, når man bliver indlagt på hospitalet. Også selv om det 'kun' er på grund af druk.

Sara har en dybfølt advarsel til alle nye studenter: - Se, hvad der skete med min bror
Sara har en dybfølt advarsel til alle nye studenter: - Se, hvad der skete med min bror

- Der skal tages blodprøver, måles blodtryk, og der skal laves indlæggelsesjournal fra mig, sygeplejersken, og en fra lægen. For man bliver ikke bare lagt i et hjørne på hospitalet og får lov til at sove den ud. For lige så snart de ligger i en seng, så har vi et behandlingsansvar, siger Freja Wirlander.

Den 30-årige sygeplejerske, der er ansat på en medicinsk afdeling på et større hospital i København, var især oprørt over de unges drukvaner under den københavnske musikfestival Distortion, der blev afholdt for nylig.

Drillet da han droppede ud af gymnasiet: Nu tigger vennerne om job
Drillet da han droppede ud af gymnasiet: Nu tigger vennerne om job

- Der havde vi i løbet af 16 timer 10 unge indlagt.

- Vi er fire nattevagter og har 29 sengepladser. Når vi forvejen står med tre patienter, der ikke kan få vejret - og der så kommer de her fulde unge ind, som ligger og tisser i sengen, har bræk i håret - er det en frustration. For vi kan ikke nå det hele, lyder det frustreret fra sygeplejersken, der understreger, at hun taler for sig selv og ikke for sin afdeling.

Freja Wirlander er helt med på, at unge historisk set altid har haft svært ved at styre deres indtag af alkohol. Og at de er nødt til at drage deres egne erfaringer. Alligevel efterlyser hun noget mere omtanke fra de unge selv. For det er et problem for hospitalerne, at unge bliver indlagt for at sove rusen ud.

Nøgenhed, druk og Pia Kjærsgaard: Her er 9 sjove studenter-øjeblikke
Nøgenhed, druk og Pia Kjærsgaard: Her er 9 sjove studenter-øjeblikke

- Ressourcerne er bare ikke til, at vi også skal have tre fulde ind på en stue, som jeg også skal passe på, når de egentlig ikke fejler andet end, at de er fulde og sagtens kunne ligge hjemme i deres egen seng.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx