Af nani - 05/04-16 14:39

EU forbyder allergibombe i cremer, kosmetik og deodoranterEU forbyder allergibombe i cremer, kosmetik og deodoranter

Folk med tør hud og ildelugtende armhuler kan snart føle sig lidt mere trygge, når de rækker ud efter fugtighedscreme og deodorant.

storybild

3-årige Emma udviklede MI-allergi fra vådservietter, da hun var blebarn. Eksemen i ansigtet har hun siden fået ved at opholde sig i en lejlighed med nymalede vægge. Fotocredit: John Wiley & Sons A/S, 2014, udgivet af John Wiley & Sons Ltd. Bringes med tilladelse fra Wiley.

Omkring udgangen af 2016 forbyder EU nemlig brugen af de omdiskuterede og stærkt allergifremkaldende konserveringsmiddel MI i alle kosmetiske produkter, der er lavet til at blive siddende på huden i længere tid. Det blev slået fast ved en afstemning i EU kommissionen her til eftermiddag. Det skriver Politiken.

I maling og shampoo: Allergi-bombe har ramt Danmark
I maling og shampoo: Allergi-bombe har ramt Danmark

Afgørelsen falder efter pres fra blandt andet Danmark, der har bidraget med en del af den nødvendige dokumentation bag beslutningen om at forbyde stoffet med det mundrette navn methylisothiazolinon. Og det er et vigtigt skridt i den rigtige retning, vurderer Jakob Torp Madsen, der er afdelingslæge og ph.d. på hudafdelingen på Odense Universitetshospital og forsker i kontaktallergi.

»Det er der generelt enighed om i hudlægekredse. Det er en af de hyppigste årsager til kontaktallergi, der findes, og nytilkomne tilfælde er stærkt stigende år for år, så det er et kæmpestort problem, at det stadig findes i produkter«, forklarer han.

MI har været tilladt i kosmetik siden 2005 og tilsættes produkter som make-up, cremer, deodoranter og shampoo for at undgå bakterievækster.

Allergilæger har længe haft en mistanke om, at MI er allergifremkaldende, og Videncenter for Allergi har dokumenteret en kraftig stigning i allergitilfælde over for MI i de seneste år. Derfor har flere producenter - blandt andet
supermarkedsparaplyen Coop - valgt at holde MI helt ude af deres varer.

Brancheforeningen for kosmetikproducenter, SPT, har siden 2013 anbefalet deres medlemsvirksomheder at fase brugen af stoffet ud i produkter, der bliver på huden i længere tid. Og direktør Hanna Løyche har det ifølge eget udsagn fint med det forestående forbud.

»Det er helt som ventet, og det kommer ikke til at få den store betydning fordi de fleste af vores virksomheder allerede har udfaset brugen eller er i fuld gang med det. Som branche har vi valgt ikke at vente på lovgivningen, men har i stedet ønsket at bidrage til løsningen, så snart vi fandt ud af, at der var problemer«, påpeger hun.

Læs mere på Politiken.dk

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx