06/02-18 11:51; Opdateret: 06/02-18 13:14

Dansk menneskeretsudspil giver politikere mere indflydelseDansk menneskeretsudspil giver politikere mere indflydelse

Fremover skal det politiske system blande sig mere i menneskeret, står der i dansk udspil.

storybild

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) talte 24. januar i Europarådet. Mandag kom regeringens udspil til, hvordan det europæiske menneskerettighedssystem kan reformeres. Scanpix/Frederick Florin

København. Et dansk udspil til en reform af menneskeretsdomstolen i Strasbourg vil give mere indflydelse til det politiske system, når der skal fortolkes præcist, hvor langt menneskerettighederne skal gå.

Det vurderer Jonas Christoffersen, der er direktør på Institut for Menneskerettigheder.

Danmark har siden november haft formandskabet for Europarådet. Det er rådet, der står bag den domstol, som skal håndhæve Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMK).

Regeringen har sat sig for at få bragt domstolen i takt med de 47 medlemslande. Den ambition er blevet til udspillet.

Tidligere har regeringen erklæret, at den vil arbejde for at konventionen er mindre vidtrækkende. Den vil i så fald give mindre beskyttelse end i dag.

De formuleringer er dog ikke i den erklæring, som regeringen har sendt ud. I stedet forsøger erklæringen at trække det politiske system mere ind i processen, når domstolen møder nye problemstillinger.

Regeringen vil have de forskellige landes regeringer og politiske systemer til at deltage i højere grad, når domstolen skal tage stilling til nye problemstillinger.

- For at det skal gøres i samklang med landene og andre aktører, skal regeringer være bedre til at træde ind i sager og sige, hvad man mener om forskellige sager, siger Jonas Christoffersen.

Danmark har formandskabet i Europarådet til maj.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afsløring: Erdogans-stikkerlinje...
bt.dk
Politiet efterlyser: Hvis du ser...
bt.dk
Øksemand fængslet: Grinede flere...
bt.dk
Kvinde fyret fordi hun forsøgte at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx