Af - 02/10-16 11:19

Ekspert om snus: Jeg kan ikke sige, man dør af detEkspert om snus: Jeg kan ikke sige, man dør af det

Et af de bærende argumenter mod snus er ikke skudsikkert, lyder det fra norsk ekspert.

Bildstrecke im Grossformat »

Hvor farligt er snus?

Det spørgsmål er blevet bredt debatteret, efter metroxpress i sidste uge beskrev, at 80.000 unge mænd i det seneste år har taget de små tobaksposer.

Der bliver ikke gjort en snus ved ulovligt salg
Der bliver ikke gjort en snus ved ulovligt salg

Samtidig har metroxpress dokumenteret, hvordan den ulovlige snus bliver solgt åbenlyst i kiosker, uden myndigheder griber ind.

Kræftens Bekæmpelse advarer kraftigt imod snus.

- Det kan give kræft i bugspytkirtlen – en af de kræftformer med de dårligste prognoser – men hovedproblemet er, at man bliver afhængig af nikotin, og det kan blive en indgang til at bruge andre former for tobak, siger projektchef Niels Kjær.

Den kobling - den såkaldte gateway-teori - er et af hovedargumenterne mod snus.

Røgfri tobak hitter: Så mange unge danskere tager snus
Røgfri tobak hitter: Så mange unge danskere tager snus

Men den er aldrig blevet bekræftet, fastslår flere forskere, blandt andre norske Tord Finne Vedøy fra Folkehelseinstituttett:

- Snus som en gateway til rygning er en teori - en idé. Der er ikke empirisk data, der bakker det op, og jeg synes, det er en dårlig teori … Der er en sammenhæng, men det betyder ikke, at bare fordi man begynder at snuse, begynder man også at ryge.

I Norge har snus overhalet cigaretter blandt de unge.

Ulovligt snus trender hos hovedstadens unge
Ulovligt snus trender hos hovedstadens unge

Landet har den laveste andel af daglige rygere blandt de 15-16-årige i Europa. Tord Finne Vedøy vil ikke udelukke, at det kan skyldes snus. Han sætter samtidig spørgsmålstegn ved farligheden:

Rent matematisk øger snusen risiko for en række kræftformer, men de er sjældne. Vi ved, at rygning måske tager 5.000 til 6.000 liv pr. år i Norge. Men vi ved ikke, hvor mange dødsfald snus kan tilskrives – og om der overhovedet er nogen. Det er svært at sige, og noget fremtiden må vise. Men jeg kan ikke sige, at man dør af at bruge snus.

- I Norge kan vi se på tobaksvanerne, at rygning er faldet dramatisk i de seneste 10 år, samtidig med at snusen er øget dramatisk. Så hvis der er en sammenhæng, vil jeg nærmere sige, at den er modsat, lyder det fra Tord Finne Vedøy.

Borgmester vil stoppe Københavns investeringer i tobak
Borgmester vil stoppe Københavns investeringer i tobak

Niels Kjær fra Kræftens Bekæmpelse mener dog, han har sin dokumentation på plads.

- Undersøgelser fra både Norge og USA viser, at børn og unges brug af snus øger risikoen for, at de ryger som voksne eller ender med et mikset forbrug af tobak.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx