Af - 21/09-16 21:01

Ditte er ved at miste sin mor til alzheimersDitte er ved at miste sin mor til alzheimers

I dag er det international alzheimerdag. Her er Dittes fortælling om, hvordan hun har byttet rolle med sin mor, efter moren blev syg af demens.

storybild

29-årige Ditte Munks liv ændrede sig for to år siden, da hendes mor fik alzheimers. (privatfoto)

For to år siden blev Ditte Munks liv ændret. Faktisk ændrede hele hendes families liv sig, for hendes 56-årige mor fik alzheimers, og Ditte og hendes søskende oplevede langsomt at miste deres mor til sygdommen.

- Det har forstærket vores familie, men der er også en bange anelse for at det hele forsvinder. Selvom hun er her, så bliver det aldrig det samme. Vi er virkelig ved at miste vores mor, fortæller Ditte.

Demens kan starte med at vise sig som glemsomhed og evnen til at finde ord. Senere kan der opstå mere forvirring, mangel på initiativ og ændringer i personligheden. Langsomt bliver de mentale færdigheder svækket hos den syge. Det har Ditte Munk også oplevet hos sin mor:

Det sidste halve år er det blevet meget mere synligt. Hun har svært ved at formulere sætninger, hun har svært ved at skrive, og hun kan ikke længere fokusere eller sætte sig ind i min verden

Ditte med sin mor ude at spise (privatfoto)

Forskere: Chokolade mindsker risikoen for at udvikle demens
Forskere: Chokolade mindsker risikoen for at udvikle demens

Nogle dage tænker Ditte ikke så meget over, at hendes mor er syg. Hvis hun for eksempel er sammen med venner eller på arbejde. Men hun kan ikke komme uden om, at det fylder. Og i takt med at Dittes mor er blevet mere mærket af sygdommen, har 29-årige Ditte også fået en anden rolle i familien:


- Jeg har altid set min mor som den stærke, men nu er det mig, der er den voksne, og mig der skal guide hende og tage sig af hende. Det er lidt for tidligt, at man tager den rolle på sig at skulle passe sin mor. Jeg føler, at jeg har et stort ansvar for min familie.

Selvom noget medicin kan være med til at sænke farten på sygdommen, så kan den ikke helbredes. Derfor frygter Ditte også for fremtiden:

Frygten for fremtiden er der jo, for man ved, at det kun går én vej. Der er ikke noget håb. Og det er hårdt, at vide at min mor ikke kommer til at være en del af min familie og møde min mand og børn.

Ditte med sin mor i London (privatfoto).

Ældresagen: Demens forringer de pårørendes livskvalitet
Ældresagen: Demens forringer de pårørendes livskvalitet

Ud over sorgen og frygten har Ditte Munk oplevet det som et tabu at have en forælder med demens.


- Det har været et tabu, at min mor har demens, men det er blevet nemmere, efter at jeg er startet i samtalegruppen, hvor jeg møder andre, der er i samme situation.Vi kan snakke om tingene på en afslappet måde, og det har gjort det nemmere at få mig til at åbne op, siger Ditte.

Onsdag d. 21. september er International Alzheimerdag, herhjemme kalder vi det Huskedagen, fordi vi husker på dem, som glemmer.

LÆS OGSÅ: Forening: Forkert demensdiagnose kan gøre folk mere syge

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx