Af - 12/03-14 07:00

Ekspert om forsvundne pas: ForuroligendeEkspert om forsvundne pas: Foruroligende

Danske pas kan blandt andet bruges til menneskesmugling, terror og identitetstyveri, siger ekspert.

storybild

Det danske pas er i høj kurs i kriminelle miljøer, siger tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen. (Billede: polfoto/arkiv)

Det er både overraskende og foruroligende, at 35.000 danske pas bortkom alene sidste år. Sådan lyder det fra tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen.

- Et dansk pas er i høj kurs i de kriminelle miljøer, fordi det er omgærdet med høj troværdighed. Det kan bruges til alt fra menneskesmugling, terror, organiseret kriminalitet, identitetstyveri, dokumentfalsk. Alt, siger han.

Det rødbedefarvede danske pas er i så høj kurs, at kriminelle begår indbrud på rådhuse for at stjæle spritnye pas, der endnu ikke er blevet afhentet af borgerne, siger Bonnichsen. For eksempel blev der i oktober 2012 stjålet 100 færdige pas fra Borgerservice på Hørsholm Rådhus.

Bonnichsen tør ikke sætte et konkret beløb på, hvad danske pas sælges til på det sorte marked, men at det sker, er der ikke megen tvivl om, fastslår han:

- De her tal er en løftet pegefinger til os alle sammen. Til den enkelte om at passe bedre på det følsomme dokument, som et pas er, og til myndighederne om at opbevare pas på betryggende vis.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx