Af - 23/08-16 22:21

Ny opsigtsvækkende rapport: Indvandrerbørn er mindre empatiske end danskeNy opsigtsvækkende rapport: Indvandrerbørn er mindre empatiske end danske

Forskerne bag rapporten er enige om, at resultaterne er 'stærkt bekymrende'.

storybild

Arkivfoto af skolebørn. (Billede: Scanpix)

Et fem-årigt barn af ikke-vestlige forældre har i gennemsnit udviklet mindre empati, er dårligere til at samarbejde og har sværere ved at udtrykke sine følelser end et tre-årigt barn af danske forældre.

Det er en af konklusionerne i rapporten Børns tidlige udvikling og læring, som er udgivet af et forskerhold fra Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og Ramböll.

Det skriver dagbladet Information.

S er åbne for at fordele indvandrerbørn mellem skolerne
S er åbne for at fordele indvandrerbørn mellem skolerne

Forskerne bag rapporten er enige om, at resultaterne er 'stærkt bekymrende':

- På kort sigt kan det betyde, at de ikke-vestlige børn har sværere ved at deltage aktivt i fællesskabet i børnehaven. Det kan betyde meget for deres trivsel i daginstitutionen, men forskningen viser, at det også kan have langsigtede konsekvenser for deres læring i skolen. Når vi allerede i tre-femårsalderen kan se så store forskelle mellem vestlige og ikkevestlige børn, er det stærkt bekymrende, siger Hanne Nielsen, som er manager i Rambøll, til Information.

SF vil have loft over antallet af indvandrerbørn i skolerne
SF vil have loft over antallet af indvandrerbørn i skolerne

Professor Dorthe Bleses fra Aarhus Universitet er enig:

- Jeg tror ikke, det her er overraskende for de pædagoger, der arbejder med børnene til daglig. Men for mange andre kan det være opsigtsvækkende. Der er markante forskelle på de her børnegrupper, som det er vigtigt, vi er opmærksomme på, når vi fremadrettet udvikler den pædagogiske praksis i Danmark.

I gennemsnit har de ikke-vestlige børn et udviklingsniveau, der er lavere end det, et to år yngre barn af danske forældre har. Forskellen mellem de to grupper forbliver markant op til femethalvtårsalderen, som er den ældste gruppe børn, der indgår i undersøgelsen.

Sundhedskonsulent: Mange indvandrerbørn er for tykke
Sundhedskonsulent: Mange indvandrerbørn er for tykke

Der er ifølge rapporten ikke noget, der tyder på, at børn af ikke-vestlige forældre indhenter de danske børns kompetenceniveau op mod skolestart.

Børnenes sociale egenskaber er blevet målt ved hjælp af et detaljeret spørgeskema, hvor barnets pædagog skal svare på en række spørgsmål. Det er spørgsmål som: ’Hvordan løser barnet en konflikt?’ ’Søger det voksenhjælp eller giver det op?’ ’Udviser barnet omsorg for andre børn, hvis de græder eller har fået fjernet et stykke legetøj?’ ’Er barnet i stand til at udtrykke sine følelser?’

- Den tilknyttede pædagog skal så vurdere de her parametre på en skala. Metoden kaldes SEAM og er meget anerkendt, forklarer Peter Jensen, professor ved Aarhus Universitet og del af forskerholdet, til Information.

LÆS OGSÅ: Forening: Tendens til at overse ADHD hos indvandrerbørn

LÆS OGSÅ: Kommune slår alarm: Børn ned til 12 år samles i bander

LÆS OGSÅ: Dansk børne-tv chokerer i udlandet

LÆS OGSÅ: Røde partier vil give morgenmad til børn i folkeskolen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Person kommet alvorligt til skade...
bt.dk
Mette Gjerskov kan være færdig i...
bt.dk
Vildt: Så meget koster det at tjekke...
bt.dk
Sex and the City-stjerne stiller op...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx