Af Ritzau - 13/10-16 14:52

Minister forventer ikke regning til kampfly skyder i vejretMinister forventer ikke regning til kampfly skyder i vejret

Analyser peger på, at regning på nye kampfly kan vokse. Forsvarsministeren tror fortsat, prisen kan holdes.

storybild

Forsvarsminister Peter Christensen (V) tror ikke, at de nye kampfly bliver dyrere end forventet. Analyser har ellers påpeget, at flyene kan risikere at blive op til 25 procent dyrere. (Billede: Reuters/Us Air Force)

Regningen på 27 nye F-35-kampfly lyder på 20 milliarder kroner, og forsvarsminister Peter Christensen (V) holder fast i, at han ikke tror, flyene bliver dyrere.

Det er, selv om Forsvarsministeriets egne analyser har peget på, at prisen for kampflyene kan risikere at blive op til en fjerdedel dyrere.

- Det, vi ser i forhold til produktionslinjen, er, at man faktisk har leveret billigere, end det man har regnet med.

- Lige nu er der ikke noget, der indikerer, at det bliver dyrere, siger forsvarsministeren torsdag på et samråd.

Usikkerhedsanalyser indikerer dog, at prisen på stel og motor til F-35-fly kan blive op til en fjerdedel dyrere.

Det kan ske, hvis blandt andet det amerikanske militær køber langt færre fly end forudsat, og produktionen dermed bliver sat ned. Analyserne peger dog også på, at prisen omvendt kan falde med ti procent.

- Jeg er bekymret for, at når vi ikke kender prisen på kampflyene, og de kan blive 25 procent dyrere, kan det udløse et behov for store besparelser, siger forsvarsordfører Rasmus Jarlov (K).

Fastlæggelsen af prisen vil dog først blive endeligt fastlagt i december 2017, hvor kontrakten for de første 17 fly skal godkendes.

- Såfremt økonomien skulle afvige væsentligt, ville forligskredsen skulle forholde sig til det.

- Det er dog stadig min forventning, at Danmark vil kunne anskaffe kampflyene inden for den økonomiske ramme, siger ministeren.

Han peger på forskellige muligheder, hvis man i en situation står og mangler penge.

- Man kan enten finde pengene inden for Forsvaret, tilføre flere penge eller købe færre fly, siger ministeren.

Regeringen har som en del af sin 2025-plan foreslået at bruge 800 millioner kroner om året på at styrke den nationale sikkerhed. Det indebærer penge til forsvaret.

Selv om forsvaret står med en stor milliardregning for kampflyene, er det dog ikke derfor, at regeringen gerne vil tilføje flere penge til militæret.

- Jeg tror, vi er nødt til at forhandle om forsvaret, fordi det er vores bud på, hvordan man kan fremme et råderum, der kan styrke forsvarets økonomi.

- Det har intet med købet af F-35-flyene at gøre, men grundet andre kapaciteter, som jeg mener, vi bør have, siger Peter Christensen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx