30/04-15 08:06

Ulovlige dåsebajere: Vi køber stadig stort ind ved grænsenUlovlige dåsebajere: Vi køber stadig stort ind ved grænsen

Selvom afgiften på sodavand blev fjernet for to år siden, køber vi stadig masser af ulovlige øl og vand.

storybild

Selvom afgiften på sodavand blev fjernet for to år siden, køber vi stadig masser af ulovlige øl og vand. (Billede: Polfoto)

Selvom SKAT har skåret voldsomt ned på kontrollen med ulovlig import af drikkevarer, ryger der stadig store mængder dåser i nettet.

Hvor SKAT i 2013 gennemførte 537 kontroller, var de helt nede på 135 kontroller i 2014, altså under en fjerdedel.

- Til trods for færre kontroller er vi i stand til at beslaglægge stort set det samme antal, siger underdirektør i SKAT Per Jacobsen.

I 2013 beslaglagde SKAT knap 800.000 ulovlige dåser, og i 2014 fik de lidt over en halv million ulovlige dåser ind på kontrol. Så den organiserede kriminalitet med øl og vand er ikke blevet mindre, mener Per Jacobsen fra SKAT.

- Jeg synes faktisk, vi fortsat ser en omfattende svindel på det her område. Det er primært i engrosledet, folk der uregistreret tager det hjem til Danmark og distribuerer det videre, siger han.

Tyske pizzaer vælter ind over grænsen til Schweiz - nu siger politiet stop
Tyske pizzaer vælter ind over grænsen til Schweiz - nu siger politiet stop

SKAT har færre, men mere målrettede kontroller nu, og i begyndelsen af året fandt de et lager, som gennem længere tid havde distribueret til privatpersoner.

- Alene ved den ene kontrol beslaglagde vi 150.000 dåser, som var tænkt for videresalg, siger underdirektør i SKAT Per Jacobsen.

De beslaglagte dåser og flasker kommer videre til Dansk Retursystem, hvor de der har fået beslaglagt drikkevarer kan vælge at betale for at få lovliggjort drikkevarerne og sat pant på.

Ulovlig grænsehandel med slik er eksploderet
Ulovlig grænsehandel med slik er eksploderet

- Hidtil er cirka 25 procent af de beslaglagte dåser blevet lovliggjort, men efter SKAT har målrettet kontrollen og får større partier beslaglagt, oplever vi, at flere vælger at betale for at lovliggøre deres varer, siger Ann-Britt Sørensen fra Dansk Retursystem.

De dåser og flasker, som ikke bliver lovliggjort, bliver genanvendt, og væsken suges op og sendes til rensningsanlæg, så øl og vand bliver omdannet til biogas og dermed varme i radiatoren.

Sodavandssalget bruser over – også syd for grænsen
Sodavandssalget bruser over – også syd for grænsen

Ulovlig grænsehandel på nettet boomer
Ulovlig grænsehandel på nettet boomer

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx