14/09-13 23:08

Danske æbler sprøjtes for at holde i månederDanske æbler sprøjtes for at holde i måneder

Sprøjtningen er en hovedårsag til, at myndighederne finder flere rester efter sprøjtegift på æbler.

storybild

(Billede: Polfoto)

Danske forbrugere kan købe danske æbler helt ind til maj måned, hvilket er op til syv måneder efter, at de er plukket.

Og for det kan lade sig gøre, sprøjter avlerne deres æbler med sprøjtemidler med navne som pyraclostrobin, boscalid og dithianon to til tre uger før plukningen.

Det skal forhindre, at æblerne efter nogle måneder begynder at rådne på lageret, skriver Politiken.

LÆS OGSÅ: Gav 7500 kroner for to iPhones - fik to æbler

Sprøjtningen kaldes "lagersprøjtning’" i branchen og er en hovedårsag til, at myndighederne finder flere rester efter sprøjtegift på æbler end på de fleste andre afgrøder.

Faktisk skyldes hele 67 procent af fundene af sprøjtegiftrester på danske æbler netop sprøjtemidler, der er eller har været godkendt mod "lagersygdomme".

Det viser en sammentælling af myndighedernes prøveresultater fra perioden 2004 til 2011, som Politiken har foretaget. Stofferne bruges dog også til andre formål.

- Hvis ikke der sprøjtes præventivt mod svampesporerne i en eller anden begrænset tid forud for plukningen, er der ingen holdbarhed på frugten.

- Vi skal jo ikke bare sælge den, vi skal jo lagre den, så den kan strække sig de syv måneder, sæsonen varer, siger salgsdirektør Niels Ørskov Christensen fra Danmarks største æbleproducent, Orskov Foods, til Politiken.

I modsætning til almindelig sprøjtning mod for eksempel sommerfuglelarver er formålet med lagersprøjtning at sprøjte så tæt på plukningen som tilladt, så æblerne har midlerne på sig så tæt på og nogle gange efter plukketidspunktet.

Æbler er sammen med jordbær og pærer de danske frugter, myndighederne finder flest pesticidrester på. Det er samtidig den frugt, som flest danskere spiser.

Ifølge danske myndigheder er sprøjtemidlerne ufarlige i de koncentrationer, der er på konventionelle danske æbler. Men flere af de stoffer, man brugte for blot fem år siden til at lagersprøjte æbler, er siden blevet forbudt, skriver Politiken.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Slut med smøger på stranden: Her...
bt.dk
Reaktionerne strømmer ind: Danskerne...
bt.dk
Politiet rydder Pusher Street - igen
bt.dk
Jørgen Olsen er med i beskidt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx