Af - 07/09-16 18:10; Opdateret: 07/09-16 18:22

Lars' Facebook-opslag deles af tusinder: - Først da min mor døde, forstod jeg alvorenLars' Facebook-opslag deles af tusinder: - Først da min mor døde, forstod jeg alvoren

- Havde jeg vidst, hvad jeg ved i dag, var jeg blevet hjemme fra fisketuren, skriver 43-årige Lars i et Facebook-opslag, er blevet delt af tusindvis af danskere.

Bildstrecke im Grossformat »

Billedet her er ifølge Lars taget tilbage i 1998. På dette tidspunkt havde han røget hash i næsten ti år.

Skal hash legaliseres?

Det er der meget delte meninger om, hvis man spørger danskerne. Tidligere misbruger Lars Lauterbach Pedersen er dog overhovedet ikke i tvivl: Hash bør på ingen måde afkriminaliseres.

43-årige Lars Lauterbach Pedersen skrev i søndags en tankevækkende og stærk personlig beretning på Facebook, der er blevet delt mere end næsten 4000 gange og har rørt mange danskere.

LA: En legalisering af hash rykker tættere på
LA: En legalisering af hash rykker tættere på

I opslaget fortæller Lars om sine personlige oplevelser med hashmisbrug. En mangeårig kamp, der har haft store personlige omkostninger for ham og begyndte han .

- Første gang jeg prøvede hash var i 1987, 15 år gammel. Det var på en natlig fisketur med fire af mine venner. Vi skulle fiske ål og havde tændt bål, som vi skulle grille pølser over. En af venner sad og ristede en smøg og blandede en underlig brun klump i, kom det hele ned i en pibe og tændte. Vil du prøve, spurgte han.

Sådan indleder Lars sit opslag, og som de fleste sikkert allerede har regnet ud, takkede Lars ja til at ryge med.

- Ok, sagde jeg og tog et hiv. Smagen, duften og ikke mindst virkningen, elskede jeg med det samme. Den nat pissede jeg flere gange i bukserne af grin. Aldrig har jeg haft det så sjovt så længe, skriver han.

Partileder vil gøre staten til hashsælger
Partileder vil gøre staten til hashsælger

Oplevelsen skulle vise sig at blive skæbnesvanger for Lars, der et halvt år efter igen prøvede at ryge hash med samme resultat.

- Fra da af blev hash en fast del af mit liv. Da jeg blev 17, havde min mor for længst opdaget mit misbrug. Hun troede ikke længere på, at mine røde øjne skyldtes "noget i luften", eller at min knallert kørte meget hurtigt, fortæller Lars.

Han mor hjalp ham efterfølgende med at komme i Søværnet, så han kunne komme lídt væk fra vennerne og hashen. Men seks år i Søværnet hjalp desværre ikke.

- Tværtimod. Nu tjente jeg jo godt og havde derfor råd til et massivt misbrug.Jeg havde altid hash med, når vi skulle sejle. Var det længere ture (3-4 måneder) afsøgte jeg de byer, vi besøgte for en pusher, fortæller Lars.

Peter Myginds søn var afhængig af hash: 'Mine forældre var desperate'
Peter Myginds søn var afhængig af hash: 'Mine forældre var desperate'

Først i 1998 - cirka ti år efter han første gang prøvede hash - tog han en længerevarende pause. Ifølge Lars røg han på det tidspunkt 5-6 gram om dagen. Men det sjove ved hashen var for længst forsvundet.

- Jeg mødte en sød pige, som fik mig væk fra vennerne. Men desvære blev vi uvenner med min familie, så jeg så ikke min søn og familie i de næste 5 år. Jeg var bange for, at hvis jeg gjorde det forbi med pigen, ville jeg falde tilbage i mit misbrug. Og ganske rigtigt da hun flyttede i 2003, startede mit misbrug igen, denne gang med fornyet styrke, uden venner og et lidt underligt forhold til familien, skriver Lars.

Lukas Graham blander sig i hash-debatten
Lukas Graham blander sig i hash-debatten

I de næste 9 år eskalerede Lars’ hashmisbrug. Han fortæller, at han røg 8-10 joints om dagen, blev indesluttet og paranoid på grænsen til en hashpsykose. Han beskriver sig selv i den periode som værende ‘en lille egoistisk satan over for familien’. Arbejdet kunne han næsten ikke passe, og selv om han forsøgte sig med en kold tyrker i starten af 2012, kunne han alligevel ikke tøjle sin hashafhængighed.

- Vendepunktet kom først, da min mor lå for døden. Der lovede jeg hende, at jeg aldrig ville ryge mere. Det var d. 2 oktober 2013, skriver Lars.

Såret politimand er fortsat i kritisk tilstand
Såret politimand er fortsat i kritisk tilstand

Datoen markerer et afgørende vendepunkt i hans liv. Siden da har han nemlig ikke røget hash. Han ærger sig dog over, at moren skulle dø, før han for alvor lagde hashen på hylden.

- Trist at hun i 20 år forsøgte at få mig til at holde op. Men det var først, da hun døde, at det lykkedes hende. Så hvis I spørger mig, om hash skal legaliseres, bliver det et klart nej. De skader, jeg har efter 20 års misbrug, er noget, jeg skal leve med resten af livet. Havde jeg vidst hvad jeg ved i dag, dengang i 1987, var jeg blevet hjemme fra fisketuren, slutter Lars Lauterbach Pedersen sit opslag.

Du kan se efter-billeder af Lars i galleriet øverst!

LÆS OGSÅ: Talsmand: Der bliver stadig solgt hash på Christiania

LÆS OGSÅ: Venstre: Bander bliver ikke mere fromme af fri hash

LÆS OGSÅ: Overblik: Politi-profiler vil have sat hashen fri

LÆS OGSÅ: Lovlig hash? I USA bygger de skoler for cannabis-penge

LÆS OGSÅ: Efter rydning af Pusher Street: Politiet spår at hashsalg rykker ud i byen

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx