Af - 09/01-14 08:31

Hjernegymnastik: Bordtennis kan sætte demens i skakHjernegymnastik: Bordtennis kan sætte demens i skak

Zoran Lekovic fra Esbjerg har startet en kampagne, der skal udbrede bordtennis for at bekæmpe sygdomme.

storybild

Bordtennis er sundt for hjernen, mener både en dansk og en amerikansk professor. Her er det elever på Stenhus Kostskole, der spiller 'rundt om bordet'. (Billede: Polfoto/Joachim Adrian/arkiv)

De fleste, der har prøvet at spille bordtennis, har nok oplevet den der hov-fornemmelse, hvor man var sikker på, at man havde gang i en perfekt returnering – men slet ikke ramte den lille bold.

Bordtennis kræver nemlig en høj grad af koordination mellem øjne og krop, og netop derfor er sportsgrenen faktisk ikke kun god for kroppen, men i høj grad også for hjernen, mener professor Steen Hasselbalch fra Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet:

- Hjernen bliver stimuleret af, at man bruger den – både til intellektuelle ting, men også til fysiske, forklarer han og understreger, at også andre sportsgrene end bordtennis kan have gavnlige effekter for at forebygge Alzheimers og andre demenssygdomme.

Dette vitamin er guld værd mod Alzheimers
Dette vitamin er guld værd mod Alzheimers

I Esbjerg sidder bordtennistræneren Zoran Lekovic, der via britiske og amerikanske medier har hørt om sportsgrenens gavnlige effekter for hjernen. Han har nu besluttet sig for at sætte en kampagnen 'Ping Pong med Hjernen' i gang for at udbrede kendskabet til sporten for at forebygge sygdomme.

- Bordtennis er verdens bedste sport for hjernen, mener Lekovic, der er er inspireret af en tilsvarende amerikansk kampagne, hvor en række kendisser har optrådt som ambassadører – blandt andet skuespillerne Susan Sarandon, Andrew Garfield og Miguel Sandoval.

Demens tvinger Jack Nicholson på pension
Demens tvinger Jack Nicholson på pension

Steen Hasselbalch og hans kolleger forsker i øjeblikket i, om fysisk aktivitet udover at forebygge demenssygdomme også kan være med til at behandle dem, efter at man har fået dem.

- Man kan ikke kurere disse her sygdomme, men noget tyder på, at man kan sætte tempoet ned, så man kan få flere kvalitetsår og ikke bliver dårlig så hurtigt, siger han.

Bodil Jørgensen: Demens åd min mor op
Bodil Jørgensen: Demens åd min mor op

Bordtennis kan ifølge den amerikanske hjerneforsker Wendy Suzuki både forbedre motorikken, de strategiske funktioner og den langsigtede hukommelse.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lagde du mærke til det?...
bt.dk
Rikke-Fillipa udlejede sin bil: Nu er...
bt.dk
Drama i retten: Peter Madsen forlod...
bt.dk
Far til 14-årig pige i koma: 'Gid det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx