Af - 23/05-14 14:26; Opdateret: 23/05-14 14:42

Rituel omskæring på Nørrebro gik galt: Baby endte i komaRituel omskæring på Nørrebro gik galt: Baby endte i koma

En rituel omskæring af en tre uger gammel dreng på en privatklinik på Nørrebro endte galt. Drengen endte i koma og blev overflyttet til Hvidovre Hospital. Overlæge og modstander af rituelle drengeomskæringer Morten Frisch er rystet.

storybild

En rituel omskæring af en tre uger gammel dreng på en privatklinik på Nørrebro endte galt. Drengen endte i koma og blev overflyttet til Hvidovre Hospital. Overlæge og modstander af rituelle drengeomskæringer Morten Frisch er rystet. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

En rituel omskæring på en privatklinik i Nørrebros nordvestkvarter af en blot tre uger gammel dreng med muslimske forældre gik langt fra som planlagt.

Drengen fik, ifølge et indlæg på Facebook skrevet af et privat bekendt til den lille drengs forældre, for meget bedøvelse og endte i koma.

Hvis du ved noget om sagen, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv gerne til os her

Muslimer og jøder må fortsat omskære drenge
Muslimer og jøder må fortsat omskære drenge


Ifølge BT står der i Facebook-indlægget:

- Inden omskæringen gav han (lægen, red.) bedøvelse, desværre kom den amatør til at give babyen for meget bedøvelse ca. 8ml. (Han burde højst give 3ml. da babyen kun vejer 3 kg.) Kort efter omskæringen og mens babyen stadig var på klinikken begyndte han at havde svært ved at trække vejret og farven i ansigtet ændrede sig samtidig med der kom væske ud af munden på babyen, står der i indlægget, der advarer alle mod at benytte den omtalte læge.

Over for metroxpress bekræfter overlæge og adjungeret professor Morten Frisch, der i gennem en længere årrække har været modstander af rituelle drengeomskæringer, at episoden fandt sted tirsdag i en privatklinik på Nørrebro.

Danske jøder: Hvad skal Vestager hos os?
Danske jøder: Hvad skal Vestager hos os?


- Jeg har talt med lægen selv, at han bekræftede over for mig, hvad der er sket, lyder det fra Morten Frisch, som ikke vil gå i detaljer med, hvad de to snakkede om, men at den irakiske kirurg er dybt berørt af sagen.

- Lægen er naturligvis dybt ulykkelig og beder til, at barnet kommer ud af komaen uden varige mén. Der sker af og til fejl, selv blandt de dygtigste kirurger. Jeg mener, at det egentlige problem er, at denne slags operationer på umyndige personer overhovedet er lovlige i Danmark, siger Morten Frisch og henviser til, at Sundhedsstyrelsen efter en offentlig høring i januar måned udsendte en vejledning til, hvordan man skal omskære små drenge i Danmark.

Til trods for at Lægeforeninen vendte tommelfingeren nedad, og de praktiserende lægers selskab DSAM kalder omskæring uden medicinsk indikation for en lemlæstelse af uskyldige børn.

Tavshedspligt drukner sagen
Efter, at noget gik galt under operationen, blev den lille dreng hasteindlagt på Hvidovre Hospital. De ønsker hverken at oplyse, om drengen ligger der, eller om han er kommet ud af komaen.

Læger skal genskabe kvinders omskæring
Læger skal genskabe kvinders omskæring


Dette er ikke usædvanligt, siger Morten Frisch.

- Det er yderst sjældent, at offentligheden får kendskab til sager som disse, som faktisk forekommer af og til. Det hele drukner som regel i lægers og hospitalers tavshedspligt, og Sundhedsstyrelsen har konsekvent vendt det blinde øje til problemet, understreger overlægen.

Morten Frisch hæfter sig ved, at den ulykkelige episode med den lille dreng for alvor sætter fokus på problemerne med rituelle omskæringer herhjemme.

- Sagen er allerede havnet på ministerens bord (sundhedsminister Nick Hækkerup, red). Den viser, at omskæring ikke bare er et lille niv i tissemanden, siger Morten Frisch og henviser til sager i Norge og England for nylig, hvor to små drenge døde som følge af rituelle omskæringer.

Morten Frisch forventer, at dette vil sætte pres på politikerne, så der bliver indført en nedre aldersgrænse på 18 år for rituelle omskæringer. En meningsmåling fra sommeren 2013 viste, at et stort flertal i befolkningen ønsker en aldersgrænse på 18 år.

- Børn har ret til en intakt krop. For 11 år siden blev omskæring af piger forbudt. Nu er det drengenes tur, siger overlægen.


Hvis du ved noget om sagen, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv gerne til os her

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fodboldspiller fandt sin kone død:...
bt.dk
Tallene eksploderer: Nu må tusindvis...
bt.dk
Politiet: 21-årig dykker er fundet død
bt.dk
Udenrigsministeriet advarer danskere...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx