Kvinders bryster fjernes - uden at redde livKvinders bryster fjernes - uden at redde liv

Tusindvis af danske kvinder har fået fjernet et eller begge bryster, fordi de har tegn på tidlige stadier af brystkræft. Men nu stiller forskning spørgsmålstegn ved, om der overhovedet er en effekt af behandlingen.

storybild

(Billede: Polfoto)

Du har forstadier til brystkræft, og vi vil derfor gerne tilbyde, at vi fjerner dit bryst og giver dig strålebehandling.

Sådan lyder beskeden hvert år til cirka 500 danske kvinder. Men nu viser ny forskning, at behandlingen for såkaldt 'stadie 0'-brystkræft – også kaldet DCIS – måske er helt uden effekt.

Konklusionen kommer fra forskere i JAMA Oncology, der har fulgt 108.000 amerikanske kvinder med forstadier til brystkræft i 20 år.

De slår fast, at det ikke kan dokumenteres, at kvinderne har haft nogen livreddende effekt af behandlingen for forstadierne til kræft.

'Beverly Hills 90210'-stjerne ramt af kræft
'Beverly Hills 90210'-stjerne ramt af kræft

Ifølge Henrik Støvring, lektor ved Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, ved man i dag ikke, om de operationer og stråler, som kvinder med forstadier til brystkræft får, har en positiv effekt.

- Problemet er ekstra stort, fordi vi har indført screening. I dag kan man finde små forstadier helt ned til 0,2 millimeter i diameter. Og når man så ikke ved, hvor hurtigt og om de alle sammen udvikler sig til kræft, så er potentialet for, at vi kommer til at behandle for mange stort, siger han og fortsætter:

- Når vi nu ved, at der er alvorlige skadevirkninger ved behandlingen, og at der samtidig er tvivl om effekten, så trænger vi til en diskussion af, om den nuværende aggressive form for behandling af stadie 0 brystkræft er den rette.

Ny dansk forskning: Kan forudse brystkræft før den opstår
Ny dansk forskning: Kan forudse brystkræft før den opstår

Han bakkes op af Karsten Juhl Jørgensen, forsker ved Det Nordiske Cochrane Center.

- At vi overbehandler kvinder med brystkræft er et problem, vi har kendt i flere år, og det er det, som gør, at flere og flere forskere rejser spørgsmålstegn ved, om man overhovedet skal screene for brystkræft.

- For nogle af disse kvinder bør man sandsynligvis se tiden an og se, om disse forstadier forsvinder af sig selv, eller måske bare aldrig udvikler sig til kræft.

Peer Christiansen, professor på Aarhus Universitet og formand for Landsdækkende Klinisk Kvalitetsdatabase for Brystkræft, er af en noget anden holdning.

Han afviser, at studiet kan bruges til at så tvivl om, at der er en effekt af behandlingen af forstadierne til brystkræft.

- Det eneste, det her studie viser, er, at de patienter, som bliver behandlet, stadig har en øget dødelighed sammenlignet med resten af befolkningen. Det er ikke overraskende for mig.

Men hvorfor skal vi så blive ved med at behandle?
- Fordi hvis vi lod være, ville risikoen være endnu større.

Men flere eksperter peger på, at vi ikke kender effekten af at behandle de tidlige stadier. Hvad er dit argument for, at vi ikke skal lytte til dem?
- Argumentet er, at vi forhindrer en hel masse tilfælde af brystkræft i at opstå ved at behandle forstadier.

Er det ikke en relevant diskussion, om balancen mellem tidlig behandling og bivirkninger er tilpas?
- Det er en relevant diskussion. Men der er ikke noget i den her undersøgelse at gøre. Hvis jeg vidste, der var undertyper af brystkræft, som ikke udvikler sig til kræft, så jo, men det her ændrer ikke mit verdensbilledet.


LÆS OGSÅ: Utroligt! Hund finder kræftknude hos sin ejer

LÆS OGSÅ: Brystkræftforskning får prestigefyldt pris

LÆS OGSÅ: Kræftens Bekæmpelse: Vi bakker op om kræftscreeninger

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx