30/09-13 06:42

Sjællændere er verdens mest gældsatte menneskerSjællændere er verdens mest gældsatte mennesker

Privatgælden i Danmark udgør 333 procent af den disponible indkomst - det er rekord blandt udviklede lande.

storybild

Brian Janning, hans kone og deres søn er fanget i en gældsfælde. De måtte sælge et hus med et stort tab og har løbende optaget for mange dyre smålån. Nu kæmper parret i 30'erne for at betale deres gæld. De bor til leje, og har 7.000 kr. om måneden til mad, tøj og eventuelle fornøjelser. Alt andet går til gælden. Han er frustreret over, at der ikke findes nogle tilbud til folk i den situation de er i, med behov for kontostyring. Brian Janning bor i øvrigt på Sjælland. Arkivfoto. (Billede: Mik Eskestad / Polfoto)

I Danmark, et af verdens rigeste lande, findes nogle af verdens mest forgældede mennesker. Privatgælden i Danmark udgør 333 procent af den disponible indkomst i landet, og det er rekord blandt udviklede lande.

Det er imidlertid vidt forskelligt, hvor i landet gælden giver problemer.

LÆS OGSÅ: Danskerne drukner i gæld: Så mange er dårlige betalere

Tal fra Experian viser en voldsom stigning i Østdanmark i antallet af nye registreringer af dårlige betalere som følge af misligholdt realkreditgæld.

På Sjælland uden for hovedstaden er det årlige antal af registreringer steget fra under 200 i 2008 til næsten 1000 i 2012. En femdobling på fire år.


LÆS OGSÅ: Sløseri sender unge i RKI

Det skriver Politiken mandag.

- Realkreditgæld er det område, der stiger mest, når vi ser på nye registreringer af dårlige betalere. Det eksploderer virkelig på Sjælland for tiden.

- Hvis ingen gør noget ved det, styrer vi direkte mod en ny krise, som vil handle om gældsproblemer, siger Frank Papsø, nordisk direktør for analyse i Experian, til Politiken.

Den markante stigning på Sjælland kan forklares med, at området har oplevet nogle af de største prisfald på huse efter krisen. Det har fjernet en del af sikkerheden bag boliglånene, vurderer Papsø.

Desuden har der været en tendens til at låne mere end i for eksempel Nordjylland.

Undersøgelsen viser også, at gældsituationen er særligt faretruende i en aldersgruppe af yngre voksne.

Den misligholdte gæld for aldersgruppen mellem 25 og 50 år vokser nu med cirka en milliard kroner om året, fortæller Frank Papsø.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Arriva efter Støjbergs...
bt.dk
Se billedet: TV-ekspert raser over...
bt.dk
Alvorlig ulykke i forlystelse: Casper...
bt.dk
En kronprins i highfive-højde
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx