Af - 13/04-15 18:04; Opdateret: 14/04-15 12:02

10 danske børn fødes hvert år ud af det blå10 danske børn fødes hvert år ud af det blå

Cirka ti danske børn kommer årligt til verden, uden at mødrene er klar over, at de er gravide. Kvinderne er ofte velfungerende, men i dårlig kontakt med sig selv, lyder det fra psykologer.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Hvert år føder mindst 10 danske kvinder et velskabt barn helt uden at vide, at de er gravide. Det viser en rundspørge, som metroxpress har foretaget blandt ti af landets største fødegange.

Kvinderne, som oftest er unge piger i slut-teenageårene eller start-tyverne, tager til lægen eller skadestuen med voldsomme mavesmerter og en idé om, at de har blindtarmsbetændelse. Her bliver de hurtigt sendt videre til fødegangen med beskeden om, at de inden for få timer skal være mødre.

- Der er nogle, som ser meget lidt gravide ud, når de kommer og skal føde. De tænker måske bare, at de er blevet lidt tykkere, siger Vicechefjordemoder på Hvidovre Hospital, Trine Lind.

Par søger fertilitets-behandling uden at dyrke sex
Par søger fertilitets-behandling uden at dyrke sex

Flere jordemødre og psykologer forklarer over for metroxpress, hvordan den pludselige nyhed om at blive mor for mange af kvinderne - som ofte er normale og velfungerende - kræver en stor, mental omstilling.

- Mange af dem oplever det som et reelt chok, siger psykolog og jordemoder Susanne Ohrt, som i sin tid som jordemoder selv har hjulpet tre børn fra uvidende mødre til verden.

Ifølge psykologen skyldes kvindernes manglende kendskab til deres graviditet en psykisk blokering:

- Som mennesker er vi i stand til at opstille nogle fortrængnings-  og beskyttelsesmekanismer af os selv, når vi befinder os i situationer, som enten er uhensigtsmæssige eller har for store konsekvenser for os, siger hun.​

Hun bakkes op af kollega Katrine Spiegelhauer med speciale i fødsels-psykologi:

- De her kvinder fortrænger eller overhører nogle signaler fra deres krop, og en meget forenklet forklaring vil være, at de - af forskellige årsager – ikke er tilstrækkeligt i kontakt med deres krop.

Danske eksperter er overbevist: Populær kur hjælper mod barnløshed
Danske eksperter er overbevist: Populær kur hjælper mod barnløshed

Unge kvinder får spørgsmål om graviditet til jobsamtalen
Unge kvinder får spørgsmål om graviditet til jobsamtalen

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx