Af - 25/11-16 22:12

Havet i Danmark hiver efter vejretHavet i Danmark hiver efter vejret

Vi har ikke haft så meget iltsvind i en måned i Danmark siden 2008, viser nye tal. Især er sydlige Lillebælt og Sydfynske Øhave er hårdt ramt.

storybild

Her var der iltsvind i danske farvande i september 2016 (Billede: Naturstyrelsen og Aarhus Universitet)

De danske fjorde og farvande gisper efter vejret.

Den månedlige opgørelse udarbejdet af Aarhus Universitet for Naturstyrelsen viser således, at der i september 2016 blev konstateret iltsvind i 5.000 kvadratkilometer af de danske farvande mod 2.800 året før.

Iltsvindet var særlig kraftigt i Limfjorden, Mariager Fjord, det sydlige Lillebælt med tilstødende fjorde og Det Sydfynske Øhav.

Seniorrådgiver Jens Würgler Hansen fra universitetet, der står for rapporterne, siger:

- Iltsvindet i danske farvande i september 2016 var det største siden 2008. Det er en tanke værd, hvilken betydning udslippet i Fredericia har haft. Iltsvindet startede udsædvanlig tidligt i år i det sydlige Lillebælt og i Det Sydfynske Øhav, siger seniorrådgiver Jens Würgler Hansen, Aarhus Universitet.

I april forbød Fødevarestyrelsen i en periode østjyske muslinger på grund af giftige alger.

Metroxpress har længe skrevet om ulykken på Fredericia havn, hvor næsten 5.000 tons kvælstof endte i natur og Lillebælt ved den hidtil største forureningsulykke i Danmark.

Naturstyrelsen peger på, at iltsvindet også kan skyldes andre grunde. Kontorchef Harley Madsen siger:

- Eksempelvis havde vi en usædvanlig varm og vindstille september måned, hvor vi oplevede iltsvind flere steder og også oplevede fiskedød i Haderslev Fjord, siger han.

Danmarks Naturfredningsforening siger:

- Der er ikke den rygende pistol, hvor man kan konkludere, at det her skyldes ulykken ved Fredericia. Men det er et faktum, at der har været et stort og voldsomt iltsvind i år, hvor vi endda har haft fiskedød i fjorde, der er forholdsvis tæt på ulykken. Det er også et faktum, at kort efter regeringen aftalte landbrugspakken, som vil øge kvælstofudvaskningen fra de danske marker, da eksploderede tanke på Fredericia havn, så flere tusinde tons kvælstof løb ud i de indre farvande, siger seniorrådgiver Lisbet Ogstrup.

Iltsvindet bliverrejst overfor miljøministeren af både ordførere i Socialdemokraterne og Enhedslisten.

- Triste tal. Vi kan jo ikke se bort fra den kæmpe miljøkatastrofe i Fredericia og det selvfølgelig påvirker naturen. Det er skørt, at man her ti måneder efter ikke er kommet i gang med at rense op, siger miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (S).

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Hareide afslører sin startopstilling:...
bt.dk
Peter Madsens dødsporno vist frem i...
bt.dk
Poul Bundgaards stenrige barnebarn...
bt.dk
McDonald's løfter sløret for stor...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx