Af - 27/09-15 11:01; Opdateret: 27/09-15 11:23

Et år i asylcenter: Mine drømme dør i VoldbyEt år i asylcenter: Mine drømme dør i Voldby

18-årige Somar Saeed kæmper for at holde fast i sin tro på fremtiden. - Det er svært når vi ikke må gå i skole og lære dansk, siger han.

storybild

I et helt år har Somar følt sig i fængsel. Han har ikke lært dansk, fordi dansklærerne på asylcenteret i Voldby er underbemandede. (Privatfoto)

For et år siden sad sad han i en lille båd på Middelhavet sammen med sine forældre og tre søskende. På flugt fra krigen i Syrien, som han efter eget udsagn har mistet både venner, naboer og familiemedlemmer til.

I 14 dage sad de i båden og håbede på, at de vil overleve turen til Italiens kyst. Det gjorde de. Men efter et år i et asylcenter i Voldby er Somar Saeeds drømme ved at dø.

- Det er som at være i fængsel. Jeg laver ikke andet end at spise og sove. Jeg lærer ikke noget dansk, for på sprogskolen i centeret har vi lært alfabetet i et år nu. Hver gang der kommer nye asylansøgere starter vi forfra, siger han til metroxpress på engelsk.

90-årige Erik flygtede fra Gestapo – nu vil han hjælpe en flygtning
90-årige Erik flygtede fra Gestapo – nu vil han hjælpe en flygtning

- Lærerne er søde, men når man spørger, om vi ikke kan komme videre med undervisningen, siger de, at det ikke kan lade sig gøre, fordi de er underbemandede, siger den 18-årige dreng.

Familien ved ikke, hvornår de får statsborgerskab. Hver de spørger, får de det samme svar: I må vente.

- Jeg har ventet i et år nu, og det er virkelig ikke sjovt. Da jeg kom, havde jeg drømme for fremtiden, men nu vil jeg bare gerne føle mig normal igen.

- Jeg har fået en ny bedste ven
- Jeg har fået en ny bedste ven

Han ved dog stadig, hvad han vil arbejde med, når han får chancen.

- Jeg vil gerne læse til mekaniker. Det tror jeg, jeg ville være god til.

Det er ikke tilladt for Somar Saeed at gå i skole uden for asylcenteret i Voldby, fordi han ikke har opholdstilladelse. Men det er tilladt for danskere at besøge ham og andre flygtninge på asylcentre samt at melde sig som frivillige undervisere.

Hvis du vil gøre en forskel for flygtninge i Danmark, så gå ind på vores Facebook-gruppe ‘Hjælp en Flygtning’ hvor du kan blive klogere på, hvordan man gør, og hvilke behov de har.

Voldby ligger i det centrale Jylland. Er der mon hjælpsomme danskere der, som kan hjælpe Somar med at få troen på fremtiden tilbage?

Posted by Hjælp En Flygtning on Sunday, September 27, 2015

LÆS OGSÅ: Ahmads jobansøgning går viralt: Jeg vil give tilbage til Danmark

LÆS OGSÅ: Jens er klar: ‘Ham kan jeg sgu godt integrere’

LÆS OGSÅ: Jeg vil bare gerne arbejde og lære dansk

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx