Af - 06/01-16 23:09

Markant færre unge anmelder voldtægtMarkant færre unge anmelder voldtægt

Antallet af unge under 20 år, der anmelder voldtægt er næsten halveret. Også danskeres holdning til emnet er ændret markant. Utroligt glædeligt, siger forsker og forkvinde

storybild

Antallet af unge under 20 år, der går til politiet for at anmelde en voldtægt, er næsten halveret siden 2007, viser politiets statistik. Tine Klinge-Christensen anmeldte en voldtægt sidste år, der ifølge hende skete, da hun var 16 år. (Billede: privat)

Der er langt færre unge, der går til politiet for at anmelde en voldtægt.
I 2007 var der 314 unge under 20 år, der anmeldte en voldtægt - i 2014 var antallet af unge ofre næsten halveret til 174.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Også for de ældre aldersgrupper er der sket et mindre fald i antallet af anmeldte voldtægter. Blandt de 20 til 39 årige er der et fald i perioden fra 180 til 159 anmeldte voldtægter.

- Det er da en utrolig glædelig nyhed, tak. Meget tyder på at de unge er begyndt at passe bedre på hinanden,” siger speciallæge Karin Helweg-Larsen, der siden 1980 har forsket i seksuelle overgreb.

Kun en af 60 voldtægter fører til dom: Metroxpress spørger hvorfor?
Kun en af 60 voldtægter fører til dom: Metroxpress spørger hvorfor?

I snit er voldtægtsofre ifølge en ph.d. afhandling fra Aarhus Universitet 23 år, hvor den anmeldte gerningsmand er 29 år.

Ifølge Justitsministeriet nye offerundersøgelse har danskerne ændret markant holdning til voldtægt. I 1969 mente 13 procent, at det var en voldtægt, hvis en mand tvang en kvinde til sex efter de havde kysset i en sofa. I 2013 var det hele 95 procent.

Forkvinde for Kvinderådet Nanna Højlund “glæder sig.”

- Meget tyder på at unge mænd er begyndt at respektere et nej. At det er i orden for en kvinde at kysse og så sige, at hun ikke er klar til sex, siger hun.

Stine sagsøger mand frifundet for voldtægt
Stine sagsøger mand frifundet for voldtægt

20-årige Tine Klinge-Christen anmeldte fornyelig en voldtægt, der skete da hun var 16. Her havde hun kysset med en fyr, der ville mere. Ifølge anmeldelsen forsøgte han at stramme hænderne om hendes hals, da hun skreg.

- En ting er desværre, hvad folk siger, noget andet hvad de gør. Når først alkohol ryger ind kan ikke alle styre sig. Men forhåbentlig får de ændrede holdninger flere til at anmelde det, siger hun.

LÆS OGSÅ: Camillas voldtægt tæller ikke med i statistikken

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx