Af - 06/01-14 09:55; Opdateret: 06/01-14 12:00

Top-embedsmand sendt hjem: Skal forhøres om rolle i Bødskov-exitTop-embedsmand sendt hjem: Skal forhøres om rolle i Bødskov-exit

Departementschefen i Justitsministeriet er blevet fritaget for tjeneste efter at den tidligere minister Morten Bødskov måtte gå af.

storybild

Justitsministeriets departementschef Anne Kristine Axelsson er blevet sendt hjem, fordi hun skal forhøres om sin rolle i tidligere minister Morten Bødskovs løgne til retsudvalget. (Billede: Polfoto/Joachim Adrian/arkiv)

Den øverste chef i Justitsministeriet er yderst usædvanligt blevet fritaget for tjeneste, fordi hun skal i såkaldt tjenstligt forhør i forbindelse med sagen, der førte til Morten Bødskovs afgang som minister for en lille måned siden.

Det erfarer TV2.

Ministeriets departementchef Anne Kristine Axelsson er en af to ledende medarbejdere, der skal i tjenstligt forhør oven på den såkaldte PET-sag, hvor PET - Politiets Efterretningstjeneste - blev mistænkt for at have kigget i Pia Kjærsgaards kalender (DF) for at forhindre hende i at besøge Christiania.

Efter løgn: Bødskov er færdig som minister!
Efter løgn: Bødskov er færdig som minister!

- På Kammeradvokatens anbefaling har jeg besluttet at gennemføre en tjenstlig undersøgelse af de to embedsmænds rolle i forhold til afgivelse af urigtige oplysninger til Folketingets Retsudvalg og rådgivning givet til den tidligere justitsminister, forklarer justitsminister Karen Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

- Jeg finder det afgørende, at embedsmændenes rolle i sagen bliver grundigt belyst, og jeg lægger vægt på, at den tjenstlige undersøgelse gennemføres hurtigst muligt, tilføjer hun.

Derfor er Hækkerup favorit
Derfor er Hækkerup favorit

Baggrunden for fritagelsen af Axelsson er, at tidligere justitsminister Morten Bødskov måtte forlade posten, fordi han havde løjet om hvorfor Folketingets retsudvalg og Pia Kjærsgaard (DF) ikke måtte besøge Christiania.

Men centrale embedsmænd har tilsyneladende haft en rolle i sagen, og skal derfor altså nu undersøges. Imens det foregår, er de fritaget for tjeneste og skal ikke møde på arbejde.

Direktør stopper i Udenrigsministeriet
Direktør stopper i Udenrigsministeriet

Sagen i Justitsministeriet er en af flere aktuelle politiske skandalesager, der involverer embedsmand. Det samme er i høj grad tilfældet i Skattesagskommissionen, sagen om hvordan socialminister Anette Vilhelmsen lemfældigt delte en million ud til kampagnen 'Stemmer på Kanten' samt Christian Friis Bachs afsked som udviklingsminister.

I sidstnævnte tilfælde er der også iværksat såkaldte tjenstlige forhør i forbindelse med sagen om den internationale klimaorganisation GGGI.

Top-embedsmænd hemmeligholdt vigtige oplysninger i 14 dage
Top-embedsmænd hemmeligholdt vigtige oplysninger i 14 dage

Anne Kristine Axelsson har været departementschef i Justitsministeriet siden 1. april 2011. Hun er 44 år gammel og ikke ubekendt med at være i orkanens øje i politiske sager:

Hun var også blandt de embedsmænd, der tilbage i 2011 på et hemmeligt møde fortalte socialdemokraten Henrik Sass Larsen (S), at han på grund af en påstået rockerforbindelse ikke kunne blive minister. Sass Larsen har senere fået et politisk comeback og kom sidste år med på regeringsholdet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vild med Dans-sangerinde er gravid:...
bt.dk
24-årige Casper i mål i Norge efter...
bt.dk
Tv-seere sviner ung mor til efter...
bt.dk
Historisk ændring: Nu bliver det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx