31/10-17 11:54

Svensk søvnprofessor: Unge bør møde senere i skoleSvensk søvnprofessor: Unge bør møde senere i skole

»Der er et klart videnskabeligt grundlag for, at senere skolestartstider hjælper mange børn og unge,« forklarer John Axelsson, til forskning.se.

storybild

Han er professor i søvnvidenskab ved Stockholms Universitet og ytrer ordene i en artikel om emnet på den svenske hjemmeside, Forskning.se. Det skriver Videnskab.dk via Forskning.no.

»Amerikanske studier viser, at opmærksomheden øges, at eleverne har lettere ved at koncentrere sig, at der bliver mere ro i klasseværelset, og at eleverne får bedre karakterer,« uddyber han.Et norsk studie, hvor norske 10. klasser fik lov til at starte en time senere om mandagen, indikerer noget lignende.

Læs også på Videnskab.dk: Er det sundt at spise fisk fra dåse?

Forskere ved Universitetet I Bergen granskede i studiet, hvilken effekt senere opstart om mandagen havde på eleverne i 10. klasse på en norsk skole. Resultaterne blev sammenlignet med en anden skole, hvor eleverne begyndte hver dag kl. 08.30.Forsøgsskolen startede i to måneder kl. 09.30 om mandagen og 08.30 de resterende hverdage.En senere opstart om mandagen kan betyde, at eleverne i udskolingen får sovet mere, hvilket kan medføre, at de er mere opmærksomme i de første lektioner, konkluderede studiet.

Læs også på Videnskab.dk: Kvinder tænder på korte ben

Selvom forskerne kunne se en fordel ved at forskyde den første lektion, kunne de ikke sige med sikkerhed, om det ville vare ugen ud.På grundlag af studiet ville de dog ikke anbefale, at der bliver indført en forskudt første lektion i udskolingen. De mener nemlig, at der skal forskes yderligere over en længere periode og med flere elever – desuden bør man også studere andre tiltag mod dårlige søvnvaner blandt de unge.

Du kan læse hele artiklen på Videnskab.dk.

 

Læs mere på Videnskab.dk:

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fodboldspiller fandt sin kone død:...
bt.dk
Tallene eksploderer: Nu må tusindvis...
bt.dk
Politiet: 21-årig dykker er fundet død
bt.dk
Udenrigsministeriet advarer danskere...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx