Af - 17/04-14 13:24

Mammografi slår flere ihjel end der reddes fra brystkræftMammografi slår flere ihjel end der reddes fra brystkræft

Kvinder skal have klar og ærlig besked om mammografiscreeninger, da de skader mange flere kvinder end de hjælper. Det mener en schweisisk ekspertgruppe.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Mammografiscreeninger forhindrer ikke brystkræft, de redder ikke en masse liv, fordi de opdager kræftsvulster tidligt. Tværtimod er de skyld i overdiagnosticering og overbehandling af raske kvinder.

Det er konklussionen på en analyse som en gruppe af schweisiske eksperter har lavet på vegne af staten.

Ifølge forskerne er meget af den litteratur, som især fortalerne for screening benytter til at promovere undersøgelserne, forældet, og forskergruppen mener ikke ,'at de små fordele, som kan måles op gennem 1960'erne og 1990'erne, gælder for forholdene i dag.

I følge forskerne, ikola Biller-Andorno og Peter Juni så tyder deres tal på, at screeningerne samlet set kan gøre mere skade end gavn også selv om nogle få kvinder reddes.


- I bedste fald bliver den lille reduktion i brystkræft død ophævet af død af andre grunde. I værste tilfælde bliver reduktioen ophævet af død på grund andre sygdomme eller fra skaderne fra screening og efterfølgende overbehandling, siger de til New England Journal of Medicine,

Forskerne, som har gennemgået al eksisterende, relevant litteratur konkluderer, at når 106 kvinder ud af 484 kvinder, som får konstateret kræft via et screeningsprogram er overdiagnosticerede, så betyder det, at hver femte af disse kvinder unødigt behandles med operation, stråler og måske kemobehandling.

- Det er nemt at promovere screeningerne, når et flertal af kvinder tror, at de forhindrer brystkræft og redder mange liv ved hurtig opdagelse af agressive tumorer. Vi ville også støtte screeningerne, hvis dette var sandheder. Men det er de desværre ikke, og vi mener kvinder har behov for at få dette at vide, advarer forskerne.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen stoppet midt i forklaring
bt.dk
Hængte ombejlet fodboldstjerne ud: Nu...
bt.dk
35-årig far dræbte sine to små børn...
bt.dk
9-årige Leo meldt savnet: Har du set...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx