Førende svensk HPV-forsker: Mistanken om Pots er ikke undersøgtFørende svensk HPV-forsker: Mistanken om Pots er ikke undersøgt

De store studier, der bliver brugt som bevis på, at HPV-vaccinen er sikker, har ikke undersøgt for lidelsen Pots, som mange danske piger mistænker er udløst af vaccinen.

storybild

(Billede: Polfoto)

'Ingen alvorlige bivirkninger ved HPV-vaccinen i nyt stort nordisk studie'.

Sådan lød det fra Statens Serum Institut, da man i 2013 færdiggjorde et stort dansk-svensk studie af HPV-vaccinen blandt en million danske og svenske piger – heriblandt 300.000 HPV-vaccinerede.

Studiet frikendte vaccinen for alvorlige bivirkninger.

Men det dansk-svenske studie og de andre studier, som Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Kræftens Bekæmpelse fremfører som bevis for, at vaccinen ikke kan give alvorlige bivirkninger, har kun set på 53 udvalgte diagnoser. Og ingen af studierne har eksempelvis undersøgt, om HPV-vaccinen kan give den alvorlige hjertesygdom Pots, som over 100 danske piger er blevet diagnosticerede med.

Det forklarer en af hovedforfatterne til det dansk-svenske studie, professor Lisen Arnheim Dahlström fra Karolinska Institutet i Sverige.

- De studier, som er blevet lavet, inklusiv mit eget, besvarer, om visse sygdomme forekommer hyppigere hos dem, der vaccinerer sig, end hos dem, der ikke gør. Ingen af disse studier kan svare på sygdomme, som ikke er inkluderet i analysen, siger hun med henvisning til mistanken om, at vaccine kan give Pots.

Så ingen af studierne kan bruges til at slå fast, om vaccinen kan give Pots?
- Ingen studier, som ikke har undersøgt Pots, kan sige noget om Pots, siger Lisen Arnheim Dahlström.

Som metroxpress kunne fortælle tidligere på ugen, er det kommet frem, at den svenske sundhedsstyrelse, Läkemedelsverket, i 2014 undertrykte advarsler mod HPV-vaccinen Gardasil, som styrelsens egen læge og sikkerhedsforsker i forbindelse med vacciner, Rebecca Chandler, gav.

Rebecca Chandler ville have Läkemedelverket til at undersøge mistanken om Pots, hvilket blev afvist. Hun sagde kort efter sagde sit job op:

- Jeg forstår det ikke og tror, at de piger, som har fået vaccinen, finder det højst relevant, siger Rebecca Chandler til Sveriges Radio.

Over for Sveriges Radio fastholder Läkemedelverket sin beslutning.


LÆS OGSÅ: Myndighed undertrykte egen HPV-ekspert

LÆS OGSÅ: Firma bag HPV-vaccinen underdrev omfanget af alvorlig lidelse

LÆS OGSÅ: SE KORTET: Hele verden har syge HPV-piger

LÆS OGSÅ: Heidi HPV-vaccineret som 32-årig: Jeg er ikke den mor, jeg var før

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansker sætter verdensrekord - og den...
bt.dk
Han blev ofret af cheftræneren: 'Jeg...
bt.dk
Tidligere pornomodel står frem: Peter...
bt.dk
Politiet vil løse gåden om...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx