Af Julie Bülow,Trina Nielsen - 08/03-18 23:08; Opdateret: 12/03-18 12:15

Sæddonation er stadig et tabuSæddonation er stadig et tabu

'Folk forbinder det med noget seksuelt. At man ligesom låser sig ind i et rum og 'er med sig selv'.'

storybild

Berigtigelse: Beklageligvis har metroxpress på net og print ved en fejl bragt ikke godkendte citater fra kønsforsker Sebastian Mohr. Vi har derfor opdateret netartiklen med de rette - og godkendte - citater.

 

Knapt ni ud af ti danskere har aldrig talt om sæddonation med andre, viser en undersøgelse som YouGov har lavet for European Sperm Bank. Undersøgelsen angiver også, at en af grundene til, at vi ikke taler højt om det, er, at vi forbinder sæddonation med noget seksuelt.

Direktør i European Sperm Bank, Annemette Arndahl Lauritzen, oplever et tabu omkring sæddonation.

»Folk forbinder det med noget seksuelt. At man ligesom låser sig ind i et rum og 'er med sig selv'.«

Hvis det skal aftabuiseres, skal fokus, ifølge direktøren, flyttes.

»De sæddonere, som vi møder hver dag, ser det ikke som et tabu. Derfor er jeg sikker på, at mere oplysning og mere åben samtale, hvor fokus er på formålet; bloddonorer redder liv, og sæd- og ægdonorer giver liv, vil fjerne de tabuer, der er i dag,« siger hun

Direktøren for sædbanken Cyros, Peter Reeslev, kender også de fordomme, der kan være  forbundet med sædonation, men han oplever til gengæld at tabuet er blevet mindre end det har været.

»Debatten i medierne er til stede, og vi ser ikke donorer som 'sniger sig ind langs muren' i forhold til tidligere. Men det er klart, at det, i forhold til at donere blod, fortsat er forbundet med mere tabu - og vi tager jo ikke ligefrem ud på arbejdspladserne for at indsamle donorsæd,« siger han.

Sebastian Mohr er lektor i kønsforskning ved Karlstad Universitet i Sverige, og han har forsket i netop sæddonation og genkender tabuet.

»Det er selvfølgelig et tabu fordi det er også forbundet med onani og med mænds selvbilleder. En mand går ind i et lille rum, onanerer og så afleverer en kop sæd. Det kan opleves som grænseoverskridende. Sæd er jo en kropsvæske, som vi normalt højst deler med vores partnere. Men her bliver den til en genstand, som vurderes af en fremmed person i et laboratirum«, forklarer han.

Men det er ikke rent skidt, at der er et tabu, for tabuet sætter også gang i nogle tanker og refleksioner om, hvordan man synes familier skal laves, og hvilken rolle reproduktionsmedicin skal have i samfundet.

»Det er vigtigt, at vi bliver ved med at tale om hvordan samfundet skal se ud og hvilken rolle reproduktionsteknologi skal have derved. Og tabuet kan være med til at holde denne samtale i gang ved at tvinge os til at kigge på det i et større perspektiv,«

Over halvdelen af de adspurgte synes, det er mere tabubelagt at være sæddonor end blod- og organdonor.

»Jeg gjorde det gerne gratis«

23-årige Frederik læser til folkeskolelærer, har to studiejobs - og så er han sæddonor. Det blev han i maj 2017, efter han havde gået med tanken i godt fem år.

»Jeg havde faktisk overvejet at blive sæddonor, siden jeg var 18. Men jeg sagde det til nogle af mine venner, som grinte af det, og så pakkede jeg det hurtigt væk igen.«

Han møder ofte fordomme og uforståelighed over for, hvorfor han har valgt at være sæddonor.

»Der er mange, der ikke forstår det. Det man bliver mødt mest med er, 'så har jo børn gående over det hele,´ 'er du ikke bange for, de kontakter dig', eller 'hvad hvis de kommer i en dårlig familie,'« siger han.

Frederik er åben sæddonor - det vil sige, at donorbørn med hans gener har mulighed for at opsøge ham, når de bliver myndige. Men i artiklen her, vil han gerne fremstå anonym, og det er der en helt særlig grund til:

»Jeg har fået at vide, der findes fora, hvor kvinder opsøger sæddonorer, mens barnet vokser op for at indgå en relation. Jeg skal ikke forstyrres i de 18 år, hvor barnet vokser op.«

Han fortæller, at han ikke er økonomisk afhængig af det, da han har to velbetalte studiejobs.»Jeg gør det fordi, jeg gerne vil være til hjælp og rådighed. Jeg gjorde det gerne gratis,« siger han.

Han møder hverken fordomme, der bygger på det pengemæssige eller seksuelle aspekt, der kan være ved sædonation:

»Der er ikke nogen, der ser det som prostitution. Jeg har aldrig hørt ordet 'onanere'. Jeg synes, det er ærgerligt, det er tabubelagt. Jeg prøver at aftabuisere det ved at fortælle det til flere, end jeg egentlig havde regnet med. På den måde er jeg også kommet over nogle grænser selv.«

Frederik er et opdigtet navn. Kildens rigtige navn er redaktionen bekendt.

 

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Engelsk betjent udskrevet efter...
bt.dk
'Det var mega pinligt, og jeg flovede...
bt.dk
BTs Formel 1-ekspert om...
bt.dk
Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx