Af - 20/08-14 21:05; Opdateret: 20/08-14 21:21

Hannes mand omkom i busulykke:  Kommunen nægter at udbetale forsikringHannes mand omkom i busulykke: Kommunen nægter at udbetale forsikring

Københavns Kommune havde ifølge sit forsikringsselskab hverken forsikret de hårdt kvæstede børn eller en ansat, der omkom i en busulykke i Tyskland i 2010. En skuffet enke har nu givet op.

storybild

Bussen fra Egons Turistbusser var på vej mod Østrig med børn, forældre og pædagoger fra ungdomsklubben Kærnehuset på Amager. En frivillig, medhjælpende far og to kvindelige pædagoger mistede livet, da chaufføren i dårligt vejr mistede herredømmet over bussen. Chaufføren selv og 27 passagerer blev kvæstet. (Billede: FL-PRESSE/Polfoto)

Få glemmer den ulykke en februarnat i 2010, da en bus fra fritidsklubben Kærnehuset på Amager forulykkede på den tyske motorvej.

Afstemning
Bør kommunen udbetale erstatning til enken?

Syv børn blev kvæstet. Tre ansatte omkom. Københavns Kommune lovede på tv at gøre alt for at hjælpe pårørende og efterladte.

Ni meldes dræbt i busulykke nær Dresden
Ni meldes dræbt i busulykke nær Dresden

​Metroxpress har gravet i sagen, og det viser sig, at kommunen måtte true sit forsikringsselskab Gouda med en retssag, før det accepterede, at de kvæstede børn kunne få erstatning for skaderne.

Efterladte til to af de ansatte fik også erstatning fra Gouda.

Men Hanne Reichgrüber, som i ulykken mistede sin mand Brian Reichgrüber – der var medhjælpende far på skituren – har netop opgivet en fireårig kamp for at få udbetalt dødsfaldsdækning på 1,4 millioner kroner fra Gouda.

Mindst 25 er omkommet i busulykke i Mexico
Mindst 25 er omkommet i busulykke i Mexico

Flere skolebørn dræbt i busulykke i Thailand
Flere skolebørn dræbt i busulykke i Thailand

»Der var ingen hjælp at hente i Københavns Kommune, som direkte hjalp Gouda i sagen mod mig. Dybt skuffende,« siger Hanne Reichgrüber i dag.

Brian Reichgrüber var ellers ifølge kommunen ‘ansat’, selv om han arbejdede ulønnet.

Han har ‘status som ansat/hjælper, da han skulle udføre pædagogiske og praktiske opgaver på turen,’ skrev kommunen til sin forsikringsagent efter tragedien.

Kommunen definerede nøje Brian Reichgrübers arbejdsopgaver og anmeldte dødsfaldet til Arbejdsskadestyrelsen, der anerkendte det som en arbejdsskade.

To danskere slipper nådigt fra busulykke i nat
To danskere slipper nådigt fra busulykke i nat

Men da Gouda afslog, at han havde været ansat – og dermed nægtede at udbetale de 1,4 millioner kroner til Hanne Reichgrüber – gav kommunen pludselig forsikringsselskabet ret i, at han ikke var ansat nok til at være omfattet af erhvervsforsikringen.

Gouda vil ikke udtale sig.

Metroxpress: Elin Steppat Hausle, hr-chef i Børne- og Ungdomsforvaltningen, Københavns Kommune, hvad vil du sige til den skuffede efterladte, som føler sig svigtet i strid med jeres løfte?

- Der er beklageligt og trist. Vi har gjort alt, vi kunne, inden for lovens rammer.

Metroxpress: Hvorfor var den ansatte afdøde pludselig ikke længere ansat, da der skulle udbetales dødsfaldsdækning?

Vores vurdering var, som Goudas, at han i forhold til rejseforsikringen var forælder, men i forhold til Arbejdsskadestyrelsen var ansat.

Mindst 14 døde i busulykke - faldt ud over skråning
Mindst 14 døde i busulykke - faldt ud over skråning

Metroxpress: Da Gouda afslog at give erstatning til de kvæstede børn, lovede kommunen at gøre det. Hvorfor tilbød I ikke at udbetale dødsfaldsdækning for den afdøde ulønnede ansatte?

- Han var juridisk set frivillig forælder – ikke ansat. Og kommunen måtte ikke tegne privat rejseforsikring for en forælder.

Metroxpress: Hvorfor udbetalte I ikke frivilligt dødsfaldsdækning?

- Vi havde ikke lovhjemmel til at gøre det – uanset at vi gerne ville.

Metroxpress: Hvordan kan man stole på, at kommunens institutionsbørn er ordentligt forsikret, når jeres forsikringsselskab afslog at forsikre dem efter ulykken?


Det viste sig, at de selvfølgelig var forsikret, og vi har efterfølgende sørget for, at sådan en polemik ikke gentager sig, svarer hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Optimistisk Tom K: Mine forventninger...
bt.dk
Mand røvede Fakta-butik: Nu søger...
bt.dk
Cecilie Hother afslører sin kur:...
bt.dk
Jens Gaardbo: Mit postnummer får folk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx