Af - 28/08-14 13:20; Opdateret: 28/08-14 13:37

Kendt forsker var \Kendt forsker var "groft uagtsom"

Danmarks mest kendte forsker professor Bente Klarlund Pedersen er i dag af Udvalget Vedrørende Videnskabelig Uredelighed kendt skyldig i videnskabelig uredelighed. Store dele af hendes klage afvist.

storybild

Udvalget Vedrørende Videnskabelig Uredelighed har nu endeligt i dag givet den kendelse, at Danmarks mest kendte forsker, Bente Klarlund har handlet "groft uagtsomt" med sin forskning. (Billede: Jens Dresling, Polfoto)

Sundhedsprofessor Bente Klarlund Pedersen, der har rådgivet tre Venstre-ministre, blev kendt endeligt skyldig i fusk med sin forskning af Udvalget Vedrørende Videnskabelig Uredelighed.

Fusket handler blandt andet om billedmanipulation i en stribe artikler, hun har lavet med den skandaleramte tidligere hjerneforsker Milena Penkowa og blev afsløret i en artikler af undertegnede for et par år siden.

Kendt forsker efterforskes for millionfusk
Kendt forsker efterforskes for millionfusk

Ifølge den nye afgørelse fra UVVU havde Bente Klarlund Pedersen et medansvar for billedmanipulation, hvor den samme fotodokumentation blev brugt i videnskabelige artikler om vidt forskellige emner.

Bente Klarlund Pedersen, der ifølge Dagens Medicin har været den person med mest anseelse i dansk sundhedsvæsen, havde ellers tidligere klaget over afgørelse, men i det store og hele afvises klagen fra Bente Klarlund, der til hverdag er ansat som afdelingsleder på Rigshospitalet og professor på Københavns Universitet.

Kendt læge må gå fra Novo Nordisk
Kendt læge må gå fra Novo Nordisk

Dog er det nu kun fire ud af 12 artikler, hvor Bente Klarlund Pedersen er seniorforsker, der kritiseres af udvalget under Videnskabsministeriet.

Afgørelsen lyder sådan her:

"UVVU fandt, at Indklagede havde handlet forsætligt i relation til de manglende oplysninger om biopsimaterialet i 3 artikler. UVVU fandt endvidere, at Indklagede havde handlet groft uagtsomt i relation til de manglende oplysninger om biopsimaterialet og dermed forsøgsprotokollen for en gruppe forsøgspersoner. Herudover fandt UVVU, at Indklagede havde et medansvar for billedmanipulationen, da Indklagedes manglende reaktion herpå som ledende forfatter af artiklen var udtryk for grov uagtsomhed."

Det er endnu uklart, hvilken betydning kendelsen får for hendes ansættelser på Rigshospitalet, Københavns Universitet og Politiken, hvor hun bestyrer en brevkasse.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afrikaneres vilde VM-drøm: Vil bruge...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Lægger op til ny kæmpe fight:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx