Af - 04/10-16 04:00; Opdateret: 06/10-16 14:20

De 3-5 kilo du prøver at tabe betyder ingentingDe 3-5 kilo du prøver at tabe betyder ingenting

Knap hver tredje dansker vil gerne tabe sig 1-5 kilo, men er du i øvrigt normalvægtig, betyder vægttabet meget lidt for dit udseende og sundhed, men meget for dit humør

storybild

Vægt. (Billede: Bjørn Kähler)

Næsten 70 procent af alle voksne danskere vil gerne tabe sig, men knap halvdelen ønsker kun at tabe sig få kilo, viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for metroxpress.

Er du normalvægtig, så er tre til fem kilo dog et rent kosmetisk vægttab, som ikke har nogen væsentlig betydning for din sundhed, men som kan få stor betydning for din livskvalitet, fortæller to eksperter.

Mange gør det forkert: Her er den største myte om vægttab
Mange gør det forkert: Her er den største myte om vægttab

Og ifølge ernæringsekspert Christian Bitz vil et vægttab på fem kilo for manges vedkommende slet ikke kunne ses.

“Det er primært en selv, der vil kunne se forskellen. Man vil måske kunne se det en lille smule i ansigtet”, siger han og påpeger, at der er meget frihed og livskvalitet at hente i de tre til fem ekstra kilo.

Mange gør det forkert: Her er den største myte om vægttab
Mange gør det forkert: Her er den største myte om vægttab

“Hvis man gerne vil ned og veje det, som mange gerne vil veje, så kræver det en stor indsats, og det betyder, at man skal fravælge en masse ting i hverdagen, og de ting er meget at det, som også giver livet kvalitet”.

Tre til fem kilo betyder ingenting sundhedsmæsigt overhovedet, hvis man er normalvægtig. Snarere tvætimod. Nyere forskning tyder på, at det er sundere at have lidt ekstra kilo på kroppen frem for at være meget mager.

Ernæringsekspert, Christian Bitz

Ifølge cand. scient. i ernæring og forfatter til bogen Slut med Forbudt, Morten Elsøe skal man også huske, at alt den tid, vi bruger på at tænke på at tabe os, fratager os muligheden for mere positive tanker.

Et stort studie på overvægtige og svært overvægtige briter viste, at de der havde tabt sig i den fireårige periode de blev fulgt, havde større risiko for depressivt humør og generelt lavt velvære. Forskerne bag kommer med en hypotese om, at det skyldes, at det er svært at tabe sig, fordi man hele tiden skal sige nej og nægte sig selv noget. Det kræver meget energi, og det skaber et stort negativt fokus”, siger Morten Elsøe og understreger, at ethvert vægttab uanset hvor lille det er, har en sundhedsmæssig betydning, hvis du er overvægtig eller tyndfed, det vil sige, at du har fedt i og omkring organerne.

Morten Elsøe påpeger også, at du får sværere ved at tabe dig, desto tættere du er på din idealvægt.

Slankekure nedsætter forbrændingen i årevis
Slankekure nedsætter forbrændingen i årevis

“Jo tættere du kommer på din idealvægt, desto mindre er differencen på det man spiser, og det man forbrænder, så der skal meget mere koncentration og fokus til for at tabe sig, og man skal ikke træde særligt meget forkert, så taber man sig ikke”, siger han.

Psykolog: Brug mindfulness som værktøj til at elske dig selv

"Det er vigtigt at forstå, at tanken om vægttab har en funktion, ellers ville så mange mennesker ikke dyrke den. Tanken om at vi skal tabe os, og de planer vi lægger for at tabe os, giver os noget", forklarer psykolog Camilla Bruun fra elskdigselv.com

"Tanken om vægttab, giver os en følelse af, at vi kan gøre noget for at få det bedre med os selv. Det er en knap, du kan skrue på, det er en måde, du kan få en følelse af kontrol på", siger hun og fortsætter:

"Har vi en dårlig dag, hvor vi har det dårligt med os selv, eller har nogle svære følelser, ikke føler os gode nok, eller ikke lige kan overskue vores liv og alle de krav, der er til os, kan vi tænke: 'Når jeg taber mig fem kg, så bliver det bedre'.
Det giver håb, og det giver en handleplan."

"Uden den handleplan, kan det opleves som at vi sidder fast i følelsen af ikke at have styr på tingene eller af ikke at være god nok, af stress, afmagt, utilstrækkelighed, håbløshed, uro, forvirring, rastløshed eller ensomhed", siger Camilla Bruun og pointerer, at hun mener, at mindfulness er det bedste middel mod konstante slankekure og andre overflødige selvforbedringsprojekter.

"Med mindfulness kan du lære, at den du er lige nu, og det du føler lige nu, er okay, og at du ikke behøver at forandre dig selv eller din oplevelse, for at have det okay. Du kan lære at de såkaldt negative følelser ikke er farlige. Du kan lære at "være sammen med" dine negative følelser i stedet for at forsøge at "slanke dem væk". Lær at møde dem, rumme dem og acceptere dem, så falder de til ro indeni."

"Kernen i selvaccept er at acceptere alle sider af din oplevelse, som menneske. På samme måde er det kernen i mindfulness at rette accept mod alle sider af dig selv. Mindfulness er derfor en virkelig god måde at lære større selvaccept på - uanset om det drejer sig om at acceptere din krop, din personlighed, din fortid, dine valg og så videre", siger hun.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx