Af Ritzau - 24/05-17 09:32; Opdateret: 24/05-17 10:44

Familie til dansk klatrer: Rasmus er okay og på vej nedFamilie til dansk klatrer: Rasmus er okay og på vej ned

I løbet af onsdag er planen, at bjergbestigeren Rasmus Kragh vil nå frem til Base Camp på Mount Everest.

storybild

Klatreren Rasmus Kragh er på vej ned ad Mount Everest. Han forsøgte at nå toppen, men måtte opgive. (Arkivfoto) (Billede: Scanpix/Axel Schütt)

Den danske klatrer Rasmus Kragh, der har forsøgt at nå toppen af Mount Everest, er okay og tager onsdag turen mod Base Camp, melder familien.

Han ankom tirsdag aften til Advanced Base Camp (ABC), der ligger i 6400 meters højde.

- Godt nyt fra Everest. Rasmus har ringet og er ok. Han kom selv ned til ABC i går aftes og har her til morgen startet turen mod Base Camp, lyder det på Facebook.

Rasmus Kragh forsøgte mandag at nå toppen af Mount Everest uden brug af kunstig ilt som den første dansker nogensinde. Han måtte dog opgive sit forsøg 250 meter fra toppen på grund af en storm.

Tirsdag meddelte hans kæreste og mor, at de frygtede for hans tilstand, da han talte utydeligt, var dehydreret, havde svært ved at mærke sine hænder og fødder og virkede udmattet.

Det lykkedes dog Rasmus Kragh at komme ned til ABC-lejren, hvor han har kunnet få væske, ilt, mad og hjælp.

Turen fra ABC ned til Base Camp er ikke helt ufarlig. Der er flere strækninger med gletsjere, spalter og glatte partier.

Ruten strækker sig over flere kilometer. Det er dog muligt her at få støtte fra både lokale sherpaer og fra yakokser, der kan bære ham eller slæbe udstyret.

For Jakob Urth, der lever af at være bjergguide rundt om i verden og har 25 års erfaring med at klatre, lyder forløbet af Rasmus Kraghs forsøg normalt.

Han peger på, at det er naturligt at være udmattet efter et topforsøg, og at det er svært at få kontakt med omverdenen under de omstændigheder.

- At Rasmus har forsøgt at bestige Everest uden brug af kunstig ilt og ved at bære eget udstyr, er en ekstrem præstation. Det er en fysisk udfordring, som er langt over, hvad man kan forestille sig.

- Herhjemme kan alle gå med rygsæk på op og ned ad bakkerne. Men i over 7000 meter er der så lidt ilt, at hver bevægelse bliver en hård kamp, siger Jakob Urth.

Han har selv planer om en Everest-ekspedition uden brug af kunstig ilt. Det vil formentlig ske i løbe af 2018.

Familien til Rasmus Kragh skriver, at de vil opdatere på Facebook, når der er nyt om den danske bjergbestigers ekspedition.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Stjerne stillede op til billede med...
bt.dk
Særligt én type kvinder får aborter...
bt.dk
Stort salg vakler: Kendt dansker kan...
bt.dk
Legendarisk dansk band: Ulovligt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx