01/10-14 06:22

Tilbud om nyt cpr-nummer er et flopTilbud om nyt cpr-nummer er et flop

Kun få vil have skiftet personnummer på grund af identitetstyveri, og de fleste ansøgere er blevet afvist.

storybild

Computerer hos Rigspolitiets it-efterforskningsenhed med navnet Nationalt Cyber Crime Center. Folketinget gav grønt lys for udskiftning af danskeres cpr-numre for at dæmme op for identitetstyveri. Men loven har vist sig nærmest overflødig og ansøgerne få (Billede: Polfoto/arkivfoto)

Siden 1. april har danskere kunne søge om nyt cpr-nummer, hvis de er blevet udsat for identitetstyveri, hvor andre for eksempel køber varer på nettet i deres navn.

Et enigt folketing står bag ændringen i cpr-loven, som skal dæmme op for det stigende antal identitetstyverier, som der ifølge en rapport fra Københavns Universitet nu begås omkring 47.000 af om året.

Hvad gør du? Det gule sygesikringskort dur ikke i Europa
Hvad gør du? Det gule sygesikringskort dur ikke i Europa

Men behovet har vist sig stærkt begrænset, ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriets cpr-kontor, som vurderer de enkelte sager.

- Vi har fået 20 ansøgninger, siden loven trådte i kraft. Foreløbig har ingen fået et nyt cprnummer. Vi har hidtil afvist 13-14 stykker, hvoraf nogle af ansøgningerne var åbenlyst grundløse, siger kontorchef Carsten Grage.

Kontoret har også fået ansøgninger, hvor identitetstyveriet ikke har noget med personnummeret at gøre.

- Det er begrænset, hvad man kan gøre af skade bare med et cpr-nummer. Man kan i modsætning til, hvad man hører, ikke handle ind vidt og bredt alene med et cpr-nummer. Det kræver typisk også andre former for legitimation, siger Grage.

Rigspolitiet fik 1. maj et nyt center for it-kriminalitet, NC3. Her ser centerchef Kim Aarenstrup heller ikke længere misbrug af cpr-numre som det store problem.

Kræftsyg far smidt ud af England: For stor omkostning for staten
Kræftsyg far smidt ud af England: For stor omkostning for staten

- I dag er det svært at bruge cpr-nummeret alene til noget som helst, så den manglende interesse kommer ikke bag på mig. Den store udfordring er den professionaliserede og veltilrettelagte forfalskning af pas og kørekort, som sker med henblik på berigelseskriminalitet, siger han.

Fra i dag skærpes kravene i øvrigt i forbindelse med digital selvbetjening på offentligt tilgængelige hjemmesider såsom nethandel, så der nu også kræves NemID. Det sker som et yderligere forsøg på at begrænse it-kriminalitet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk popstjerne kæmper med indre...
bt.dk
Topadvokat advarer efter særlig dom:...
bt.dk
Maleri af kronprins Frederik deler...
bt.dk
33-årig YouTube-stjerne er død
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx