Af - 21/03-14 07:30; Opdateret: 21/03-14 08:54

Regeringen sjofler allergikere som venter årevis på behandlingRegeringen sjofler allergikere som venter årevis på behandling

Tusindvis af allergi-plagede danskere kan ikke få stillet en diagnose. Regeringens udredningsgaranti, som skal sikre, at patienter får stillet en diagnose inden for otte uger, er flere steder fejlslagen. Patienter venter op til to år.

storybild

Tusindvis af allergi-plagede danskere kan ikke få stillet en diagnose. Patienter på Aalborg Universitetshospital må eksempelvis vente op til to år. (Billede: Polfoto)

Da regeringen den 1. september 2013 indførte den såkaldte udredningsgaranti, som skal sikre, at patienter får stillet en diagnose inden for otte uger, truttede de danske allergikere en ekstra gang i lommetørklædet. Glade var de – for endelig kunne de få stillet en diagnose og finde ud af, hvorfor deres gane, øjne og næse klør.

Men truttet var forgæves. Regeringens udredningsgaranti for allergiske sygdomme er flere steder fejlslagen, og patienter må nødtvungent vente i måneds-, ja, nogle steder i årevis, før de kommer til 'første undersøgelse'.

Åh nej: Mild vinter fremskynder pollensæsonen
Åh nej: Mild vinter fremskynder pollensæsonen

Metroxpress kan i dag fortælle, at ventetiden på Aalborg Universitetshospital eksempelvis er 100 uger, imens kollegerne lidt nord for på Sygehus Vendsyssel 'kun' lader folk vente i 40 uger. I alt lever seks ud af 20 hospitaler ikke op til regerings garanti.

Denne blodsuger kan give dig kødallergi
Denne blodsuger kan give dig kødallergi

Samtidig kan det tilføjes, at salget af antihistamin i håndkøb ifølge Lægemiddelstyrelsen næsten er tredoblet fra 1996 til 2010. Og det er ikke så godt:

- Det er på ingen måde godt. Hvis du ikke ved, hvad du fejler, kan du ikke modtage den rigtige behandling, siger vicedirektør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen, til metroxpress.

Folk med store næser er mere plaget af allergi
Folk med store næser er mere plaget af allergi

I Dansk Folkeparti, som sammen med Venstre var med til at lægge pres på sundhedsministeren på området, er man overrasket over, at det i dag - seks måneder senere - ser så slemt ud:

- Det er simpelthen under al kritik. Man har fra regeringens side stukket folk blår i øjnene. Alle ved, hvor meget det betyder for allergikere at komme i behandling, siger DF's sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx