Af Ritzau - 17/11-16 10:05

Spekulanter tabte 113 millioner på valuta i krakket bankSpekulanter tabte 113 millioner på valuta i krakket bank

Amagerbanken lånte spekulanter voldsomme beløb til valutahandel som del af boliglån, der krakkede.

storybild

Hans Henrik Palm, tidligere prof. bokser, idag forretningsmand med en kæmpe konkurs i bagagen. (Billede: Scanpix/Bax Lindhardt)

Da tre ejendomsspekulanter, der i blandt eksbokseren Hans-Henrik Palm, skulle låne 1,5 milliarder til at købe eksklusive ejendomme på Østerbro i Amagerbanken, fik de samtidig lån til massiv valutahandel.

Det fremgår af retssagen mod den tidligere ledelse i Amagerbanken, der kører ved retten i Lyngby.

- Vi overtog realkredit i Nykredit og så finansierede Amagerbanken resten. Og så var der valutaline ved siden af, fordi driften var i minus, siger Hans-Henrik Palm.

En valutaline er en åben linje til at spekulere i valuta.

- Det er en forudsætning for at gå ind i Østerfælled, at vi kan lave transaktioner og få penge i kassen til at dække udgifter, siger Hans-Henrik Palm ved retten.

Lånet til valutahandel skulle altså bruges til at spekulere sig til overskud, der skulle dække de ventede underskud indtil salg af Østerfælled-ejendomsprojektet.

Ud over, at finanskrisen gjorde værdien af ejendommen lavere, da man ikke som planlagt kunne hæve lejen, tabte de tre bankkunder voldsomt på valutahandlen, der dog fik lov til at fortsætte.

I 2010 er valutahandlen i et minus på 113 millioner kroner, og det kan de tre spekulanter ikke betale.

- Min økonomiske situation var under vand i starten af 2010. Det var Amagerbanken helt klar over.

- Når jeg fik sådan nogle mails om, at valutalinjen var i minus, gjorde jeg ikke noget. Det var ikke op til mig. Jeg havde ryggen mod muren, siger Hans-Henrik Palm.

Kort efter gik han personligt konkurs.

Sagen mod Amagerbankens tidligere administrerende direktør Jørgen Brændstrup, bestyrelsesformand N.E. Nielsen og andre medlemmer af ledelsen går ikke på bankens konkurs i 2011.

Men Finansiel Stabilitet, der overtog banken efter dennes krak, kræver 900 millioner kroner i erstatning for tre konkrete udlån.

Finansiel Stabilitet mener, at ledelsen i banken opførte sig uansvarligt i forhold til de tre udlån.

Hans Henrik Palm er en af de tre ejendomsspekulanter, som Amagerbanken lånte mange penge ud til før bankens krak.

Han er tidligere bokser og efterfølgende startede han fitnesskæden Form & Fitness samt Fitness.dk, som han solgte for store beløb. Store investeringer i ejendomme op til finanskrisen endte dog med en spektakulær bankerot, der kostede Amagerbanken, der havde lånt ham penge, dyrt.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kevin Magnussen har travlt:...
bt.dk
Dansk kendis har tabt sig 25 kilo:...
bt.dk
Flere anholdte efter sammenstød...
bt.dk
Nu bliver populær streamingtjeneste...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx