Af Thomas Ambrosius - 26/09-17 22:53

Kritik: Regeringen giver skjult topskattelettelse til de rigesteKritik: Regeringen giver skjult topskattelettelse til de rigeste

'Skjult topskattelettelse.'

storybild

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), finansminister Kristian Jensen (V)  og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) fremlagde den 30. august i år regeringens erhvervs- og iværksætterudspil til i alt to milliarder kroner. Herunder vil regeringen bruge 270 millioner kroner på at sænke beskatningen af aktieindkomst. Forslaget er pilskævt, mener Arbejdebevægelsens Erhvervsråd (AE), som har regnet sig frem til, at skattelettettelsen stort set kun kommer den i forvejende rigeste tiendedel af befolkningen til gode. (Billede: Mads Claus Rasmussen)

Sådan lyder dommen over regeringens forslag om at lempe beskatningen af aktieindkomst. I hvert fald hvis man spørger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), som har regnet på de fordelingspolitiske konsekvenser af VLAK-regeringens forslag om at sænke beskatningen af aktieindkomst fra 42 til 27 procent for indkomster i intervallet 52.900 til 100.000 kroner for enlige og det dobbelte for ægtepar.

For de allerigeste danskere, der rammer det foreslåede loft på 100.000 kroner i årlig aktieindkomst, er gevinsten 7.000 kroner pr. person. For den rigeste procent af befolkningen er den gennemsnitlige gevinst cirka 2.500 kroner, mens de næstrigeste 9 procent af befolkningen vil få en skattelettelse på knap 500 kroner i snit. De resterende 90 procent af den voksne befolkning vil stort set ingenting få.

»Det er kun den allerrigeste tiendedel af danskerne, der får en skattelettelse ud af forslaget. Desuden ville det have en større værdi for samfundet, hvis de millioner, forslaget koster statskassen, i stedet blev investeret i for eksempel uddannelse. For os at se er der tale om en skjult topskattelettelse,« siger analysechef i AE Jonas Schytz Juul med henvisning til, at regeringen i sit samlede skatteudspil droppede at sænke topskattesatsen, men i stedet fjernede loftet over beskæftigelsesfradraget, hvilket især gav en skattegevinst til netop topskatteyderne.

Regeringen præsenterede forslaget som en del af sit erhvervs- og iværksætterudspil den 30. august i år med det erklærede formål, at lavere aktieindkomstbeskatning skal få danskerne til at investere mere i aktier til gavn for vækst og jobskabelse. Forslaget koster ifølge regeringen 270 millioner.

Dansk Folkeparti, der får en nøglerolle under efterårets skatteforhandlinger, mener imidlertid, at udspillet er overflødigt.

»Den almindelige dansker sidder jo ikke og taler om deres aktiebeholdning ved middagsbordet. Det er helt fair, at regeringen gerne vil have flere danskere til at investere i aktier - det har vi ikke noget imod - men når 9 ud af 10 danskere i dag ikke er i nærheden af at ramme det nuværende loft på 52.900 kroner i aktieindkomst om året, er løsningen jo ikke at hæve loftet. Man kunne jo i stedet starte med at bruge en halv million kroner på en oplysningskampagne om de allerede gældende regler,« siger finansordfører René Christensen (DF) og understreger, at han 'ikke er uenig' med AE i, at det ligner en skjult topskattelettelse.

De Konservatives finansordfører, Rasmus Jarlov, 'noterer sig' DF's modstand mod forslaget.

»Jeg synes, det er meget småligt at blive forarget over, at nogle mennesker får en skattelettelse på 2.500 eller 500 kroner. Vores sigte med forslaget er at skabe vækst og gøre Danmark til et mere velstående land. Hvis Dansk Folkeparti er mere optaget at gøre Danmark lige end rigt, må vi jo tage den derfra under de kommende forhandlinger.«

 

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Emmas billede er blevet misbrugt igen...
bt.dk
Sofie Linde deler første billede,...
bt.dk
Ung mor sagsøger tv-kanal: Blev fyret...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Stephanie...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx