Af - 28/10-14 13:05; Opdateret: 28/10-14 13:28

Kontroversiel teaterchef: Jeg holder med Sverige i 'censur' af dansk børnebogKontroversiel teaterchef: Jeg holder med Sverige i 'censur' af dansk børnebog

10 år gammel bog af en danske forfatter er blevet hevet ned af hylderne i nabolandet, hvilket er okay, ifølge teaterchef.

storybild

Jon Stephensen mener, at det er helt okay, at man i Sverige har skåret citater væk. (Billede: Polfoto)

- To kvinder kan selvfølgelig gifte sig med hinanden, men så er de blevet voldtaget.

- Hvis to kvinder gifter sig med hinanden, er de ludere.«

Disse to citater fra to otteårige drenge i bogen 'Vil du være min kæreste', der er skrevet af Grethe Dirckinck-Holmfeld, har skabt voldsom kritik i Sverige på trods af, at den har været trykt siden 2005.

Bogen, der på svensk hedder 'Børns tanker om kærlighed', er derfor ikke længere at finde på boghylderne, fordi det svenske forlag Bonnier har trukket den tilbage efter et enormt pres.

Kim Larsens sangskat bliver til teater
Kim Larsens sangskat bliver til teater

Domstol: Lov imod trussebilleder krænker ytringsfriheden
Domstol: Lov imod trussebilleder krænker ytringsfriheden

Og det er meget fornuftigt, hvis man spørger Jon Stephensen, der er teaterchef hos Aveny-T.

- Enhver bog er genstand for en redaktionel proces, og det er det, som jeg opfatter, at bogen har været udsat for i Sverige og ikke censur, siger Jon Stephensen til metroxpress og fortsætter:

- I Sverige har man valgt at tage to citater ud, fordi de hverken er sjove eller repræsentere børn. Det er derfor helt okay, at man har fjernet de citater, fordi man ikke synes, at børn skal lade sig påvirke af det, mens de er relativt forsvarsløse og modtagelige overfor det, som bliver sagt. Det, mener jeg, er helt legitimt.

Dermed køber han heller ikke den debat, der har hersket i Danmark omkring, at det er et brud på ytringsfriheden:

- Jeg går absolut ind for ytringsfrihed, men jeg synes bare, at de her to citater er åndssvage. Der er slet ikke nogen grund til at publicere dem, fordi det handler om sund fornuft.

Ekspert: Facebook indskrænker vores ytringsfrihed
Ekspert: Facebook indskrænker vores ytringsfrihed

KLUMME: Alt er for dårligt, og alle er nogle idioter
KLUMME: Alt er for dårligt, og alle er nogle idioter

- Jeg synes derfor ikke, at der er tale om et brud på ytringsfriheden. Fordi man kan ytre sig, er jo ikke ensbetydende med, at alt skal skrives ned. Der må man som voksen godt have lidt omtanke i hovedet, lyder det fra Jon Stephensen og uddyber:

- Alle bøger bliver nemlig udsat for redaktionel proces, og det er ikke det samme som censur. Det er derfor ikke grotesk, men sund fornuft.

Hos forlaget Bonnier forklarede kommunikationschef, Katarina Arborelius, tilbage i maj til Kvällsposten, hvorfor de valgte at tage bogen ned fra hylderne:

- Vi beklager virkelig og forstår de reaktioner, som er kommet på nogle af citaterne fra bogen. Vi er taknemmelige for at være blevet gjort opmærksom på dette. Vi vil omgående bede vore kunder trække bogen tilbage i de tilfælde, hvor de har den til salg.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Muslimsk læge: Støjberg, du glemmer...
bt.dk
Chok i FC København: Stjernespiller...
bt.dk
Danske sygehuse slår fast: Det gode...
bt.dk
Har du set sådan én før? Mystisk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx