Af Ritzau - 10/03-17 08:33; Opdateret: 10/03-17 11:24

Åbenhed om vælgererklæringer skal standse spekulationerÅbenhed om vælgererklæringer skal standse spekulationer

Mere åbenhed om politiske partiers vælgererklæringer er vigtigt for demokratiet, mener Simon Emil Ammitzbøll.

storybild

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) håber, at mere åbenhed vil sikre større tillid til de digitale vælgererklæringer. Men det mener Nationalpartiet ikke, at de vil. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Martin Sylvest)

Økonomi- og indenrigsministeriet vil hver måned offentliggøre en oversigt over, hvor mange vælgererklæringer de partier, der søger at blive opstillingsberettiget, har indsamlet.

For at stille op til Folketinget er det nemlig ikke nok at oprette et parti og få godkendt partinavnet. Man skal også indsamle et vist antal erklæringer fra vælgere, der mener, at partiet skal have lov at komme på stemmesedlen.

Det er ofte et stort arbejde for partierne. Og det seneste år har der været meget diskussion om systemet med indsamling af erklæringerne.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) håber på, at det nye system med mere åbenhed vil dæmme op for det, han betegner som "unødige spekulationer".

- Det er en vigtig del af vores demokrati, at alle har mulighed for at starte et parti og søge opstilling til Folketinget, siger han i en pressemeddelelse.

- I forvejen giver vi adgang til disse data gennem forespørgsler og anmodninger fra interesserede, så det er enklere og mere fair at lægge data åbent frem, og vi undgår forhåbentlig også unødige spekulationer.

Nationalpartiet, der er et af de partier, der forsøger at få lov at stille op, har været blandt kritikerne af ministeriet. For formand Kashif Ahmad vil den nye åbenhed dog ikke give mere tillid til systemet.

Partiet er utilfreds med, at der var tekniske vanskeligheder, da systemet med digitale vælgererklæringer blev søsat i begyndelsen af 2016.

- Vi har flere hundrede borgere, der har klaget til os over, at de ikke har kunnet afgive erklæringer. De har ikke kunnet logge ind på systemet, så fik de at vide, der var fejl i deres cpr-nummer eller NemID, fortæller han.

Kashif Ahmad har tænkt sig at klage til Ombudsmanden. Han har samlet næsten 40 mails fra borgere, der beretter om problemer med erklæringerne.

De aktuelle tal viser, at Kristendemokraterne med 17.235 erklæringer er tættest på at komme på stemmesedlen. Danskernes Parti har 5685 erklæringer, mens Nationalpartiet har 2908.

Tallene dækker både over digitalt afgivne erklæringer og erklæringer på papir. De er renset for forældede erklæringer.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Durmisi i svær situation: Det er ikke...
bt.dk
En succesfuld københavnsk...
bt.dk
Direktør talte over sig og blev...
bt.dk
Motorvej blev lukket i flere timer:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx