Af - 17/08-15 08:02; Opdateret: 17/08-15 13:38

Lises voldtægtsmand blev ikke dømt: - Som om jeg havde lyst til at have sex der på asfaltenLises voldtægtsmand blev ikke dømt: - Som om jeg havde lyst til at have sex der på asfalten

24-årige Lise Emilia Nissen blev i marts voldtaget af en fremmed gerningsmand, men han blev aldrig dømt. Hun havde nemlig ikke beviseligt protesteret.

Hun husker det som klip fra en dårlig film. På vej hjem fra en bytur i Odense blev 24-årige Lise Emilia Nissen en marts nat for tre år siden opsøgt af en fremmed mand. Trængt ind i en port og presset mod asfalten. Hun prøvede at sige nej. Kæmpe imod. Manden var for stærk.

- Jeg opgav at kæmpe imod på et tidspunkt. Jeg havde ikke en chance og var vel bange for, at jeg skulle slås ihjel. Det næste, jeg husker, er, at jeg vågnede bagefter efterladt i en baggård i Odense, siger Lise Emilia Nissen, der i dag er i praktik hos en designer i Aarhus og er politisk aktiv i DSU.

SF foreslår igen paragraf om uagtsom voldtægt
SF foreslår igen paragraf om uagtsom voldtægt

Politiet valgte at opgive hendes sag efter et års efterforskning, fordi hun ikke havde kæmpet imod. Som det er i dag, er der nemlig i lovens øjne ikke tale om voldtægt, hvis ofret ikke har protesteret.

- Som om jeg af egen fri vilje skulle have haft lyst til at være sammen med en mand, som jeg ikke kendte liggende på asfalt. Hvilken kvinde ville vælge det, spørger hun.

Hun håber, at reglerne bliver skærpet, så uagtsomt voldtægt blev forbudt som i Norge og Sverige.

- Det er jo ikke at sige ja til sex, hvis man holder mund, siger hun.

Hun fortæller sin historie, fordi hun gerne vil have politikerne til at ændre loven, så uagtsom voldtægt bliver forbudt som i Norge og Sverige. Hvis en kvinde ikke tydeligt har sagt nej til sex er det nemlig ikke voldtægt i Danmark.

Jeg mener, at politikerne skal ændre loven. Hvordan det kan ødelægge stemningen, at man spørger den man er sammen med om “hun vil have sex?”

Pinds ministermission: Voldtægt skal straffes hårdere
Pinds ministermission: Voldtægt skal straffes hårdere

Politiet bebrejder hun ikke.

Her er hvad der skete efter voldtægten. Hjemme i lejligheden fik hun vækket en roommate. Hun følte sig beskidt. Tog et bad.

Først dagen efter fik hun taget mod til sig til at kontakte politiet. De sendte hende straks til en retsmedicinsk undersøgelse, hvor der trods badet blev fundet dna fra gerningsmanden på hendes krop. Derefter blev hun kørt ud til gerningsstedet med en hundepatrulje for at finde alle spor.

Dagen sluttede med, at en kvindelig betjent afhørte hende til klokken 22.
Mandens DNA var ikke i kriminalregisteret.

Men da Odense blot er 197.513 indbyggere stor, så møder hun de næste måneder manden flere gange. Et par måneder efter havner hun i en bybus med manden. Hun sender en SMS til sin kæreste. Politiet mødte op ved næste stoppested for at anholde manden.

- Hvis jeg følte det som en sejr, hvor jeg troede min angst for at møde ham på gaden så ville stoppe, så blev jeg godt og grueligt skuffet, da jeg seks timer efter får besked af politiet om, at de har måtte sætte ham fri. Han sagde, at jeg selv havde villet, siger hun.

Kæmpe forskel: Ti gange så mange anmeldte voldtægter i Sverige
Kæmpe forskel: Ti gange så mange anmeldte voldtægter i Sverige

Samme uge møder hun ham nok et par gange.

Voldtægten havde tæret så hårdt på hende, at hun i et år nærmest ikke var i stand til at lave noget. Hun var da lige blevet student.

- Du kan kalde det et sabbatår. Jeg ville kalde det det hårdeste år i mit liv. Man går ofte og bebrejder sig. Hvad nu hvis jeg var gået en anden vej hjem, hvad nu hvis min mobil havde virket, hvad nu hvis jeg havde kæmpet mere imod? Skulle jeg have skreget? Så ville alt være anderledes.

Et år og en måned efter voldtægten modtager hun et brev fra Odense Politi. De havde opgivet at føre sagen, da det var ord mod ord. Der var ikke tilstrækkelige beviser for, at hun havde kæmpet imod.

- Så hvis der ikke er beviser for, at man har kæmpet og er fyldt med blå mærker, så kan manden ikke blive dømt for voldtægt. Det er her jeg mener, at politikerne skal ændre loven. Det er da ikke, så jeg vil have uskyldige mænd dømt. Men jeg forstår ikke, hvordan det kan ødelægge stemningen, at man spørger den, man er sammen med, om “hun vil have sex?” og så sikrer sig et "ja", siger Lisa Emilia Nissen.

I Danmark vil en mand blive frikendt for voldtægt, hvis han ikke tydeligt har fået et nej eller mødt modstand fra kvinden, som han har sex med.

- Det er jo ikke at sige ja til sex at holde mund. Det synes jeg også vi skulle have regler for i Danmark. Det handler jo også om retfærdighed, hvor jeg skal føle, at vedkommende bliver straffet for det han har gjort også selv om jeg opgav at kæmpe imod en mand, der var stærkere end jeg var, siger hun.

Flere fra det gruppe-terapiforløb med andre voldtægtsofre, som hun deltog i, fik ødelagt deres tiltro til mænd af voldtægten.

- Men det gjorde jeg ikke. De fleste mænd ved godt, hvordan man skal opføre sig. Men det kan på den anden side fuldstændigt urimeligt, at så få voldtægtsmænd bliver dømt. At risikoen for at blive dømt, når man har tvunget en kvinde til sex, er nærmest mikroskopisk. Det er derfor jeg står frem, så politikerne kan se at få ændret loven, siger hun.

Lisa Emilia Nissen laver mandag et nyt blogindlæg om voldtægten her.

LÆS OGSÅ: En ud af 60 voldtægter fører til dom

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx