Af Ritzau - 12/12-16 06:24

Frihed, lighed og velfærd fylder i ny DanmarkskanonFrihed, lighed og velfærd fylder i ny Danmarkskanon

De ti samfundsværdier, der udgør den nye såkaldte Danmarkskanon over "vores fælles kulturelle dna", er fundet.

storybild

Tidligere kulturminister Bertel Haarder er nu klar med sin såkaldte Danmarkskanon, der efter afstemning i befolkningen samler de ti vigtigste danske samfundsværdier. En fælles bevidsthed om vores værdigrundlag er afgørende for det danske samfunds sammenhængskraft, mener Bertel Haarder. (Billede: Scanpix/Sophia Juliane Lydolph)

Danmark får mandag en ny kanon, der samler de ti vigtigste værdimæssige byggesten i nutidens og fremtidens samfund.

Bag den såkaldte Danmarkskanon står tidligere kulturminister Bertel Haarder (V), der med projektet har ønsket at engagere befolkningen i en debat om, hvilke værdier Danmark hviler på og skal hvile på.

- Danmarkskanonen er blevet til i en tid med voksende bekymring for fremtiden, hvor mange er usikre på vores fælles værdimæssige grundlag.

- De ti værdier, som befolkningen nu har valgt, er et udtryk for nutidens og fremtidens vigtigste samfundsværdier – vores fælles kulturelle dna, siger han i en pressemeddelelse.

På listen over de ti værdier, der samlet har fået knap 200.000 stemmer fra borgere, topper velfærdssamfundet, frihed, tillid, lighed for loven og kønsligestilling.

Forholdsvis brede begreber, der er blevet stykket sammen af de 2425 forslag til bærende samfundsværdier, der oprindeligt blev indsendt til projektet.

Derfor bliver spørgsmålet, hvad vi fremover skal bruge det til, at Danmark i nogles optik er lig med værdier som eksempelvis tillid og frihed?

- Det skal bruges til at skabe kulturel bevidsthed.

- Vi synes selv, at det er en selvfølge, at der er ligestilling, tillid og frihed, men det kan man jo ikke gætte sig til, hvis man kommer hertil fra udlandet eller vokser op i et hjem uden bøger og klaver, siger Bertel Haarder.

- Spørgsmål: Men hvad skal Danmarkskanonen så mere konkret bruges til?

- Den er utrolig velegnet til opgaveformuleringer i undervisningssystemet, når man vil sætte børn i gang med at drøfte, hvad der er vigtigt.

- Den kan også bruges til at inspirere Integrationsministeriet til en bedre indfødsretsprøve, så man ikke spørger om ligegyldige ting vedrørende Olsen Banden, siger Bertel Haarder, der søsatte projektet i sommer, da han stadig var kulturminister.

Nuværende kulturminister Mette Bock (LA) vil gøre sit for, at projektet trods Haarders farvel ikke bare sejler ud i glemslen.

- Jeg vil i det nye år se på muligheden for at få de unge generationer til at "oversætte" og diskutere værdiernes relevans og betydning for deres dagligdag og liv, siger hun i en pressemeddelelse.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kæmpe studie: Sodavand, fritter og...
bt.dk
Zobel i millionhandel: Sælger villaen...
bt.dk
Danske sygehuse slår fast: Det gode...
bt.dk
Magtdemonstration: Froome i lyserødt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx