Af - 17/03-14 11:35

Risiko for flere smittede blodsugere i årRisiko for flere smittede blodsugere i år

Flåt-sæsonen er i gang, og det indebærer risici for flere ubehagelige sygdomme

storybild

Personen her har fået Borrelia efter bid fra en skovflåt. (Billede: Polfoto)

Der er god grund til at tjekke skridtet, armhuler og knæhaser efter en tur i skoven.

For en tur i det fri indebærer risikoen for, at en blodsugende skovflået sætter sig fast, og med sådan en ækel fætter følger også risikoen for farlige sygdomme som borrelia og centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE).

Og i år kan der ligge flere flåter på lur på grund af den tidlige start på foråret.

Rotter og tæger plager kæmpekollegie
Rotter og tæger plager kæmpekollegie

- Der er altid mange, men der vil være relativt flere, der overlever, når det er varmt, siger Marianne Graversen, der er naturvejleder på Molslaboratoriet, Naturhistorisk Museum, Aarhus.

Hun fortæller, at de første flåter er aktive nu – selv er hun blevet bidt allerede.

Mens de fleste formentlig kender til borrelia, der kan medføre betændelse i nervesystemet, er der også grund til at være opmærksom på den mindre kendte sygdom, TBE.

Du smiler over vejret nu: Regningen kommer til sommer
Du smiler over vejret nu: Regningen kommer til sommer

Sygdommen, der indtil for få år siden kun fandtes på Bornholm i dansk regi, er også konstateret et par gange i Nordsjælland ved Tokkekøb hegn i 2008 og 2009. Derfor anbefaler Statens Serum Institut, at man lader sig vaccinere, hvis man færdes ofte i områder med TBE.

- Hvis man bliver bidt af en flåt med TBE, så overføres smitten med det samme. Der er ikke nogen behandling, når først man har fået sygdommen, siger Palle Valentiner-Branth, der er afdelingslæge på afdeling for infektionsepidemiologi, Statens Serums Institut, og fortsætter:

- Hvis man bliver syg af smitten, kan man enten få et mildt forløb med influenza-lignende symptomer, men omkring en tredjedel får hjernebetændelse, siger han og forklarer, at det for nogle vil medføre varige mén som eksempelvis lammelser i den ene side af kroppen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx