Af - 12/08-14 19:05; Opdateret: 14/08-14 09:49

Ændring af skatteregler kan koste veteranhjem sekscifret støttebeløbÆndring af skatteregler kan koste veteranhjem sekscifret støttebeløb

Fonden bag de tre danske veteranhjem kæmper for bevare en godkendelse, der er afgørende for at kunne søge støtte fra tips- og lottomidlerne.

storybild

Venstre-politikeren Bertel Haarder var med ved åbningen af Veteranhjem København i 2010. Nu kæmper veteranhjemmene for ikke at miste et sekscifret støttebeløb. (Billede: Polfoto)

De tre danske veteranhjem i København, Vejle og Aalborg, der fungerer som møde- og væresteder for tidligere soldater, risikerer at miste støtte for et sekscifret beløb.

Det skyldes en ændring af reglerne hos Skat, som gør det sværere for foreninger og organisationer at blive godkendt som et almennyttigt formål, der blandt andet kan få penge tilbage for moms.

- Jeg er sikker på, at man ikke ville ramme os, for der er gudskelov bred politisk støtte til veteransagen. Men man har altså ramt os alligevel, siger Jan Brun Andersen, formand for Fonden Danske Veteranhjem.

Senest den 1. oktober skal fonden kunne indlevere en liste på 100 donorer til Skat for at bevare sin godkendelse. Men hvor det tidligere var alle slags donationer, der talte med, skal den enkelte giver nu have givet mindst 200 kroner. Og det volder besvær for veteranhjemmene.

- Vi har tidligere kunnet skaffe ydere, da der ikke var nogen bundgrænse. VI kan nok også godt skaffe nok, der vil give 200 kroner, men det gør det sværere, at folk ikke har så meget lyst til at give deres CPR-nummer, fortæller Jan Brun Andersen.

Godkendelsen er også et krav for at kunne søge støtte hos en række puljer. Det gælder blandt andet tips- og lottomidlerne, hvor veteranhjemmene risikerer at miste ”mellem 2-300.000,- om året”, skriver Veteranhjem København på sin hjemmeside.

Og det er penge, som er vigtige, fortæller Dennis Dencker, der er konstitueret formand for Veteranhjem København.

- Penge fra staten går til husleje, vand, varme og den slags. Så alt, hvad vi laver af aktiviteter og mad i huset, skal vi selv finde penge til gennem donationer og puljer, siger han.

Skat vil med henvisning til sin tavshedspligt ikke udtale sig om enkelte foreninger, men fortæller, at CPR-nummeret skal oplyses, hvis giveren vil kunne trække sin donation fra i skat.

Samtidig oplyser Skat, at stramningerne er sket ”for at øge sikkerheden for at foreningernes og institutionernes midler forvaltes i overensstemmelse med almenvelgørende- eller på anden måde almennyttige formål”.

Af samme grund skal organisationerne nu dokumentere, at de har modtaget mindst 100 donationer hvert eneste år. Tidligere var det tilstrækkeligt, at antallet af donationer i gennemsnit lå på 100 om året over en treårig periode.

Hos Fonden Danske Veteranhjem ærgrer formand Jan Brun Andersen sig over den ekstra byrde, de nye krav skaber:

- Det er frivillige, der egentlig gerne ville støtte veteraner, der nu bruger deres tid på noget helt andet. Det er træls at skulle gå tiggergang - særlig når vi nogle gange nærmest må bede folk give mere, end de egentlig havde tænkt sig.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kvinde fik 60.000 kroner for at stige...
bt.dk
Facebookvideo skulle ramme...
bt.dk
Hvad skete der? Wozniacki uddelte æg...
bt.dk
Britiske ransagning indledt hos...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx