Af Lars Dinesen - 14/08-15 06:42

Nøgleoplysninger i milliondyr rapport om flykøb skjulesNøgleoplysninger i milliondyr rapport om flykøb skjules

De danske F-16-fly skal udskiftes, men offentligheden får ikke indsigt i hele indholdet af dyrt forarbejde.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/AP/Krystal Ardrey)

Partierne bag forsvarsforliget skal i løbet af de kommende måneder i en lynproces beslutte, hvilke nye jagerfly Danmark skal købe som erstatning for de slidte F-16-fly.

Men kun en lille inderkreds af embedsmænd og politikere vil kende hele indholdet af et årelangt, ekstremt grundigt og dyrt forarbejde, skriver Politiken.

Forberedelserne til valget mellem de tre kandidater har ifølge Politikens aktindsigt kostet over 155 millioner kroner.

Selve flykøbet vil løbe op i 20-30 milliarder kroner.

Efter ferie-kritik: Forsvarsminister tager fat på kampfly
Efter ferie-kritik: Forsvarsminister tager fat på kampfly

Beslutningsgrundlaget fra det såkaldte Kampflykontor i Forsvarsministeriet har været tæt på klar siden foråret, men SR-regeringen udskød processen.

Nu vil forsvarsminister Carl Holst (V) have truffet en afgørelse i løbet af efteråret. Han understreger, at det skal være en åben og gennemsigtig proces.

- Jeg fremlægger det, jeg kan fremlægge. Men der vil være en lang række militære, kommercielle og sikkerhedspolitiske faktorer, der skal tages hensyn til, siger han til Politiken.

SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, kalder omkostningerne til forberedelserne "overdrevne" og vil gå langt for størst mulig åbenhed.

TV: Dansk F-16-video hyldes i udlandet: Minder om Top Gun
TV: Dansk F-16-video hyldes i udlandet: Minder om Top Gun

- Når man har brugt 155 millioner af skatteydernes penge, så er det rimeligt, at de får indsigt i resultatet, siger han til avisen.

De øvrige partier bag forsvarsforliget har forståelse for omkostningerne set i forhold til handlens samlede størrelse. De er principielt enige med SF i behovet for åbenhed, men ingen vil udstede løfter, skriver Politiken.

Danske styrker smider seks bomber i Irak på en uge
Danske styrker smider seks bomber i Irak på en uge

Lektor Jens Ringsmose fra Syddansk Universitet har forsket i købet af F-16-fly. Han tvivler på, at offentligheden kommer til at kende de helt centrale dele af beslutningsgrundlaget for "århundredets våbenhandel".

LÆS OGSÅ: Villumsen: Drop indkøb af kampfly til 30 milliarder

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx