Af Sebastian Kirk,Trina Nielsen - 23/04-18 11:09; Opdateret: 23/04-18 12:28

Så mange betaler for fitness-medlemskab, de aldrig brugerSå mange betaler for fitness-medlemskab, de aldrig bruger

Fitnesscentre har permanent vokseværk, og danskerne melder sig ind i stribevis. Men det er ikke alle, der dukker op, når der så skal trænes.

storybild

Thomas Haargaard har ikke besøgt sit fitness-center i næsten et år, selv om han betaler hver måned.

Man burde. Man skulle. Man gør det. Der skal styr på formen, så man melder sig ind. Hver fjerde dansker betaler hver måned for et medlemskab i et fitnesscenter.

Men over en fjerdedel af fitness-medlemmerne har inden for de seneste tre måneder enten slet ikke brugt det eller kun brugt det et par gange, viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for metroxpress.

Analyse- og forskningsleder hos Idrættens Analyseinstitut Maja Pilgaard mener, der er en naturlig forklaring til, at tallene ser sådan ud.

»Mange idrætstilbud har en konstant struktur, men vores idrætsvaner er enormt fleksible og foranderlige over forskellige sæsoner. Så det kan være et udtryk for, at man har nogle forskellige behov på nogle forskellige tidspunkter,« forklarer hun.

Ifølge hende er der et klassisk eksempel på, hvorfor folk ikke bruger deres medlemskab.

“Der vil altid være nogen, som begynder til idræt, som mister motivationen, fordi de finder ud af, at det ikke lige var dét, de var motiveret af,« siger hun.

Branchedirektør i Dansk Fitness og Helse Organisation, Morten Brustad, fortæller, at han ikke har nogle forudsætninger for at sige, at forbrugeradfærden for fitness er anderledes, end den er for andre idrætsgrene, fordi der ikke er målinger på det.

“Der er da sikkert nogle , der ikke har været vant til at være fysisk aktive, som rigtig gerne ville gøre noget ved det. Ligesom der er nogle, der køber et par løbesko og aldrig nogensinde får løbet en tur i skoven, fordi det kan være svært at komme i gang,” siger han.

Når fitness-medlemmerne ikke dukker op, slider de hverken på maskinerne eller bruger penge på lange, varme bade. Men det er langt fra noget, fitnesscentrene jubler over, siger Morten Brustad.

»Der er en myte om, at fitnessbranchen spekulerer i og tjener penge på, at folk ikke bruger deres abonnementer. Og den myte vil jeg gerne slå en pæl igennem, for det er simpelthen ikke rigtigt. Der er ikke nogen i fitnessbranchen, der er interesserede i, at deres medlemmer ikke bruger deres produkt - for så er de potentielle ikke-medlemmer,« siger han.

Thomas Haargaard har ikke besøgt sit fitness-center i næsten et år, selv om han betaler hver måned.

»Jeg føler mig dum, når jeg betaler for noget, jeg ikke bruger«

24-årige Thomas Haargaard fra Købehavn meldte sig ind i Fitness World på Nørrebro for omkring halvandet år siden. I starten mødte han trofast op jævnligt, men så løb det ud i sandet. I dag er det næsten et år siden, han var der sidst.

»Jeg var rimelig aktiv det første halve år. Der trænede jeg fire-fem gange om ugen. Det lykkedes mig også at tabe mig, og jeg er også stadig i bedre form, end jeg var sidste år,« fortæller Thomas Haargaard og fortsætter:

»Men jeg tror, jeg nåede et punkt, hvor jeg var sådan okay tilfreds, og så tænkte jeg, at jeg bare kunne tage det sådan lidt løbende derfra.«

Thomas betaler stadig omkring 149 kroner hver måned, hvilket betyder, at han det seneste år har kastet knap 1.800 kroner ud ad vinduet.

»Det er ikke sådan, at jeg har det dårligt med mig selv, men jeg føler mig dum, når jeg betaler penge for noget, jeg ikke bruger,« siger han.

Af samme årsag har han da også overvejet at melde sig ud igen.

»Men jeg håber og tror jo på, at jeg kommer derop igen snart. Jeg er bare stadig lidt for doven, tror jeg,« som han siger.


Undersøgelsen

Spørgsmål: 'Har du i dag et medlemskab til et fitness-center?'

  • Ja: 26 pct.
  • Nej: 72 pct.
  • Ved ikke: 2 pct.
Spørgsmål: 'Har du brugt dit medlemskab til et fitness-center inden for de seneste tre måneder?'

  • Ja, én gang: 5 pct.
  • Ja, et par gange: 12 pct.
  • Ja, tre eller flere gange: 72 pct.
  • Nej: 11 pct.
Kilde: YouGov for metroxpress. Undersøgelsen er baseret på interview med 1.017 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år fra YouGov Panelet i perioden 13. - 15. april 2018. Citat må kun ske med angivelse af kilde: YouGov for metroxpress.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tasja fik erstatning efter...
bt.dk
Se de værste: Sigrid kritiserede...
bt.dk
Superligaklub har fundet sin nye...
bt.dk
Solgt i hele landet: Spis ikke denne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx