Af - 04/06-17 15:22

Frustreret butiksejer træt af romaer: - Det ødelægger min omsætningFrustreret butiksejer træt af romaer: - Det ødelægger min omsætning

Romaer ved Mariakirken i København går det svært at drive forretning, mener butiksejer.

Bildstrecke im Grossformat »

Mariakirken på Istedgade i København huserer i øjeblikket op mod 50 romaer, hvilket er til stor gene for butiksejer, der mener, 'at det ødelægger butikkens omsætning.'

Romaer sover, spiser, ryger og tisser omkring Mariakirken i København. De ankommer med barnevogne, cykelanhængere og ladcykler fyldt med genstande indsamlet på gade, hvilket er til stor gene for Grete Mollatt, der driver en modebutik lige over for kirken.

Amnesty: Upræcis roma-lov risikerer at diskriminere
Amnesty: Upræcis roma-lov risikerer at diskriminere

Det skriver Ekstra Bladet.

Hun fortæller, hvordan hun i halvanden år har været vidne til, at et stigende antal romaer bruger pladsen som opsamlings-central, samtidig med at de skaber utryghed i gaden med den konsekvens, at mange ikke vil handle i områdets butikker, heller ikke i Gretes.

»Det er virkelig aparte at være øjenvidne til, hvordan romaerne derude bliver vartet op af Mariakirkens velmenende personale, som serverer mad og kaffe, rydder op efter dem – og giver dem logi og mulighed for at oplade deres mobiltelefoner. De udnytter på det groveste kirkens fine nyrestaurerede område som losseplads, toilet og opholdssted – når de altså ikke er ude og samle ting, som de fylder i Christiania-cykler,« siger Grete Mollatt til Ekstra Bladet og forsikrer hun ikke har fordomme.

Ekspert kalder Løkkes roma-angreb varm luft
Ekspert kalder Løkkes roma-angreb varm luft

Grete Mollatt fortæller desuden, at hun to gange har været udsat for tyveri omkring eller i sin butik. Første gang fik hun taget sin iPhone ved højlys dag af to mænd med roma-lignende udseende inde i butikken, og anden gang fik hun stjålet sin taske på vej fra butikken. I tasken lå blandt andet en ny iPhone og en iPad.

Telefon-tyveriet har påvirket Grete Mollat i en stærkt negativ retning, fortæller hun.

»Da jeg sekunder efter, at de havde forladt butikken, opdagede, at min mobil var væk, løb jeg råbende efter dem – så forsvandt alle romaer som dug for solen. Det var meget uhyggeligt, så jeg måtte tage noget beroligende om aftenen – og min nabo kom med et stort glas vin. Tænk sig: De gik bare herind og stjal den,« lyder anklagen ifølge Ekstra Bladet.

Hun mener også at vide, at romaerne står bag tricktyverier af ældre i området.

Frank Jensen kalder på mere handling end tiggeri-forslag
Frank Jensen kalder på mere handling end tiggeri-forslag

Mariakirken er blevet forelagt Grete Mollats kritik om, at den 'lægger hus til en hælercentral, der forpester hverdagen for sagesløse'. Til kritikken svarer Sognepræst Anita Rohwer, som har ansvar for Mariakirkens sociale arbejde:

»Det er politiets opgave at bekæmpe kriminalitet. Ikke kirkens. Vi kan i øvrigt ikke været døgnåbent til at sørge for ro foran kirken om natten,« siger Anita Rohwer til Ekstra Bladet.

DF: Romaproblemer må ordnes før politikere kan holde ferie
DF: Romaproblemer må ordnes før politikere kan holde ferie

Ligeledes får politiet mulighed for at besvare kritikken, der hævder ikke at have kendskab til kriminalitet begået på pladsen foran Mariakirken. Desuden oplyser Københavns Politi til avisen, at de kun er et opkald væk, hvis borgerne oplever problemer tyveri eller lignende nær kirken eller i andre dele af byen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx