Af - 22/03-15 19:51

Vi brokker os over tandlægepriser, men betaler gerne for luksusVi brokker os over tandlægepriser, men betaler gerne for luksus

Brokker du dig over tandlægeregningen? Sker det samme hos frisøren? Vi går dobbelt så meget til frisør, som vi ser tandlægen, men det gør ikke lige så ondt at betale for luksus

storybild

(Billede: Polfoto)

Har du nogensinde brokket dig over prisen på at gå til tandlæge? Eller sprunget en tur i tandlægestolen over, fordi du synes, at du havde bedre ting at bruge dine penge på?

Tandlæger får ofte skyld for at være for dyre, og en undersøgelse som Voxmeter gennemførte for Tandlægeforeningen i 2013 viste, at prisen er den primære årsag til, at unge fravælger tandlægen. Men selv om mange vrider sig ved tanken om at skulle betale for en tur i tandlægestolen, så har vi tilsyneladende ikke noget problem med at punge ud for at tage plads i frisørstolen.

Soldater erklæres uegnede: Det danske forsvar har huller i tænderne
Soldater erklæres uegnede: Det danske forsvar har huller i tænderne

En undersøgelse YouGov har lavet for metroxpress viser, at 62 procent af os går til frisøren mindst fire gange om året, mens 70 procent går til tandlægen en gang hvert halve år eller mindre. Men selv om vi sætter os til rette hos frisøren mere end dobbelt så ofte, som vi opsøger tandlægen, så gør det stadig mere ondt på mange af os at betale tandlægen, blandt andet fordi vi opfatter det som en nødvendighed, mens frisørbesøg snarere er en luksus, forklarer lektor i forbrugeradfærd ved Aarhus Universitet, Birger Boutrup Jensen.

Hver tiende unge børster ikke tænder
Hver tiende unge børster ikke tænder

- Når vi har at gøre med en nødvendighed som tandlægebesøg er, så vil høje priser blive opfattet som mere unfair, og den samme person, der brokker sig over prisen på sin tandlægeregning, vil ikke nødvendigvis opfatte det som urimeligt at skulle betale et tilsvarende beløb hos frisøren selvsamme dag.

Hvordan børster man bedst tænder? Forskerne er uenige om det meste - undtagen ét godt tip
Hvordan børster man bedst tænder? Forskerne er uenige om det meste - undtagen ét godt tip


Han påpeger også, at det er synligt, når vi har været ved frisøren og fået ordnet håret, mens en hævet kind kan være det eneste bevis på, at vi har afleveret tusindvis af kroner hos tandlægen.

- Mange har også en opfattelse af, at det gør ondt at gå til tandlæge, og det giver derfor en oplevelse af, at vi er tvunget til at betale mange penge for noget, der gør ondt og er træls.

Specielt unge mennesker bliver også negativt overrasket første gang de skal betale mange penge hos tandlægen for en større behandling, og den type historier spreder sig hurtigt, fortæller Birger Boutrup Jensen. ​

Er du en af dem, der brokker dig over tandlægeregningen, men ikke har noget problem med at betale tusindvis af kroner om året hos frisøren? Hvorfor gør tandlægeregningen ekstra ondt?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Opsigtsvækkende vidneudsagn i retten:...
bt.dk
Hella Joof taler ud om sin store...
bt.dk
Chok-melding: Kæmpe tunnel-projekt...
bt.dk
God timing? Zuckerberg solgte...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx