Af - 20/07-15 22:41

Danske kvinder opgiver topløshedDanske kvinder opgiver topløshed

Forsvindende få dropper bikinitoppen på stranden.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/STORMLY HANSEN JESPER)

De lever i skjul bag bomuld, blonder og badetøjets elastan. Her bor de, brysterne, vinterhvide og uberørt af solen over os. For den topløse danske kvinde, rundet af frisind og frisat fra skamfuldhed, er på retur. Hun har de seneste år været svær at få øje på rundt omkring på de danske strande.

Kun 4 procent af danske kvinder bader topløs altid eller for det meste, mens 85 procent gør det aldrig eller sjældent, viser en måling, som Megafon har foretaget for Politiken og TV 2.

Selv om de danske kvinder ikke selv ynder at solbade topløse, ser danskere imidlertid stadig mildt på kvinder, der gør det. 66 procent af danskerne mener således, at det er uproblematisk, at kvinder viser sig uden top.

Her er reklamen der fik feministgrupper til at gå amok
Her er reklamen der fik feministgrupper til at gå amok

- Man synes, at det er okay, når andre viser bryster. Men kvinder har ikke selv lyst til det. Derfor kan man ikke tale om snerpethed, men jeg tror snarere, at det er opstået en bornerthed. Ikke i forhold til nøgenhed, men i forhold til fejl og mangler ved ens egen krop, siger lektor og forskningsleder ved Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet, Niels Ulrik Sørensen til Politiken tirsdag.

Kropsidealet har ændret sig de seneste årtier, og samtidig er idealet blevet nemmere at opnå i kraft af plastikkirurgiens folkeliggørelse. Lige nu er det ifølge privathospitalet Nygart højsæson for brystforstørrelser, som speciallæge Jesper Nygart kalder »the new normal«.

Denne kvinde er et hit på YouTube: Laver mad topløs
Denne kvinde er et hit på YouTube: Laver mad topløs

Og de nye muligheder har ændret vores forståelse for, hvad en normal krop er, vurderer sociolog fra Københavns Universitet Hilda Rømer Christensen.

- Plastikkirurgien har nærmest gjort kropslig særegenhed til en slags personlig defekt, siger hun til Politiken.

Selv generationen, der orkestrerede rødstrømpebevægelsen, dækker nu også brystet til på stranden. Undersøgelsen viser, at omkring halvdelen af danske kvinder mellem 40 og 69 år har badet topløse tidligere, men ikke gør det længere.

Topløse Penélope Cruz taber sag til Ekstra Bladet
Topløse Penélope Cruz taber sag til Ekstra Bladet

Ifølge undersøgelsen er tendensen til at dække sig til stærkest hos de unge kvinder. Og omkring tre ud af fem kvinder mellem 18 og 39 år har aldrig vist sig topløse på en strand og gør det stadig ikke.

LÆS OGSÅ: Jubel i bikini-paradis: Nu kan man smide toppen uden at komme i fængsel

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Denne sportsgren beskytter kroppen...
bt.dk
Dansktoppens nye overraskende...
bt.dk
Hareide-kriger skadet før VM: Det,...
bt.dk
Annette Heick: Jeg hader at indrømme...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx