Af - 07/05-14 08:53; Opdateret: 07/05-14 09:03

Overlæge i vidneskranken: De første danskere er døde af resistent svine-bakterieOverlæge i vidneskranken: De første danskere er døde af resistent svine-bakterie

Tre danskere er døde som følge af infektioner med antibiotikaresistente MRSA-bakterier, der stammer fra svin. Det afslørede en overlæge fra Odense Universitetshospital i går i en usædvanlig retssag

storybild

(Billede: Polfoto)

Indtil for nylig var det ikke offentligt kendt, at den antibiotikaresistente stafylokokbakterie MRSA har kostet flere danskere livet.

Langt flere danskere smittes med resistente bakterier
Langt flere danskere smittes med resistente bakterier

Det skriver fagbladet ingeniøren på deres netside ing.dk

Oplysningerne er kommet frem i en opsigtsvækkende retssag, hvor to journalister er anklaget for at have videregivet private oplysninger.

Dansker i fare: Stor risiko for uhelbredelig tuberkulose
Dansker i fare: Stor risiko for uhelbredelig tuberkulose

Det skete da de to journalister offentliggjorde 12 adresser på svinefarme, der var inficeret med den smitsomme bakterie på Aabenhedstinget.dk i oktober 2010.

De to journalister forsvarer sig med, at det klart var i offentlighedens interesse, at blive oplyst om lokationen på smittekilder, der kan føre til livstruende infektioner.

Spist af kødædende bakterie på 28 timer
Spist af kødædende bakterie på 28 timer

Overlægen, der er var indkaldt som vidne i retten i Aarhus, fortalte, han at han fra sit eget hospital havde kendskab til en patient, der døde af MRSA-infektion fra svin.

- Da jeg rapporterede dødsfaldet, spurgte jeg Statens Serum Institut, om der havde været andre tilfælde. Og det var der, et i 2012 og igen et året efter, sagde overlæge på Odense Universitetshospital og professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos, det skriver ing.dk, der har fulgt sagen.

Antallet af danskere, der er smittede med MRSA-typen CC398, som stammer fra svin, steg fra 164 i 2011 til 232 i 2012. Samtidig har Fødevarestyrelsen i en kontrolkampagne fundet bakterien i 77 procent af svinene på de danske slagterier.

Det er et omfang, som bekymrer flere af landets førende eksperter i resistente bakterier, herunder overlæge og professor Hans Jørn Kolmos, der nu kan konstatere, at bakterien siden 2011 har kostet tre danskere livet.

- Bakterien er sluppet ud i samfundet. De tre dødsfald er alle forårsaget af svinetypen af MRSA, selvom de ikke har haft nogen kontakt til svin. Det er stærkt bekymrende, at smittespredningen er så voldsom, siger Hans Jørn Kolmos til ing.dk.

Der falder dom i straffesagen mod de to journalister den 22. maj 2014.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Legendarisk dansk band: Ulovlig trick...
bt.dk
Godt eller dårligt nyt? Ingen ved...
bt.dk
Line Baun: Måske sidder de og får sig...
bt.dk
Skuddrama i USA: Nøgen mand dræber...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx