Af - 13/06-17 22:24

Derfor skal du IKKE blære dig med karakterer på sociale medierDerfor skal du IKKE blære dig med karakterer på sociale medier

Forældre skal tænke sig om, før de lægger opslag om deres børns karakterer på Facebook, mener ekspert.

storybild

Forældre skal tænke sig om, før de lægger opslag om deres børns karakterer på Facebook, mener ekspert.

'Endnu et 12-tal! Flot Skat!'

I de kommende dage og uger kommer dit facebook-feed med garanti til at flyde over med opslag med nogenlunde den ordlyd.

Tusindvis af unge sveder lige nu ved eksamensborde rundt om i landet, og mange af dem kommer hjem med tocifrede karakterer. Nogle af deres forældre vil gribe mobilen, åbne facebook-app'en og fortælle omverdenen om det flotte resultat.

Alle os, der har formeret os, og hver dag ser en bedre udgave af os selv indtage verden, kender trangen til at dele billeder og historier af vores afkom på de sociale medier. Men det er ikke ubetinget en god ting, når forældre på Facebook direkte skriver, hvilken karakter, der børn har fået.

Universitet begik dum fejl: Nu må Natasia droppe drømmelejligheden
Universitet begik dum fejl: Nu må Natasia droppe drømmelejligheden

Det mener psykolog, ph.d. og rekrutteringsrådgiver Lars Lundmann, som er forfatter til bogen 'Hvem er jeg? Narcissisme og personlighed i det senmoderne samfund.'

- Det er glimrende, at forældre er stolte af deres børn, men man skal spørge sig selv, hvad får man ud af at poste sådan et opslag? Hvad er meningen med det?

Ifølge psykologen er det nemlig ikke udelukkende vores børn, vi er stolte af. Det er i lige så høj grad os selv. For når vores børn klarer sig godt, føler vi os som en succes som forældre, og det vil vi gerne fortælle omverdenen.

De glædede sig vildt til at blive færdige på uni - så tikkede denne mail ind
De glædede sig vildt til at blive færdige på uni - så tikkede denne mail ind

- Hvis mit barn klarer sig godt i skolen, så er jeg tilbøjelig til at overføre det til min egen succes som forælder. Når jeg bliver anerkendt for det, mit barn har præsteret, så er det kun indirekte barnet, der bliver anerkendt. Hvis mit barn har klaret sig godt, så kan jeg føle, at jeg også selv har klaret mig godt, siger Lars Lundmann og skærer det ud i pap:

- Måske er det, jeg poster, i virkeligheden, at jeg er stolt af mig selv som forælder. Børnene kan jo bare poste det selv, hvis de har lyst til det. Hvorfor har jeg som forælder behov for at skrive det? spørger Lars Lundmann retorisk.

Svaret på det spørgsmål ligger ifølge ham selv i vores grundlæggende behov for anerkendelse, og i vores moderne verden med sociale medier kommer den ofte i form af likes.

Dansk eksamen blev aflyst efter meget, meget dum fejl
Dansk eksamen blev aflyst efter meget, meget dum fejl

Opslag fra forældre, der er stolte over for eksempel et 7-tal, er sjældne, og når dit facebook-feed bugner af 10 og 12-taller, kan det få andre forældre til at føle sig som en fiasko, mener Lars Lundmann.

- Du ser mange flere opslag med dem, der har klaret sig godt. Og så kan du hurtigt foranlediges til at tro, at dit barn ikke er så dygtig, siger han og understreger, at et 12-tals-opslag også kan få konsekvenser for de børn, der klarer sig godt. De kan komme til at føle, at de kun får anerkendelse, hvis de klarer sig godt.

- Nogle børn og unge synes, det er fedt, at alle kan se, at de har klaret sig godt, mens andre føler sig reduceret til et tal. Barnet kan tolke det som, at mor kan lide mig, fordi jeg fik 12. Men hvad nu, hvis jeg kun fik 7. Ville hun så elske mig alligevel?

Selvfølgelig skal du have lov til at være stolt af dine poder, understreger psykologen. Og naturligvis må du skrive opslag om, at de har klaret sig godt, men Lars Lundmann mener ikke, det bidrager med noget at skrive, hvilken karakter, de har fået.

Ministre sender omstridt karakterskala til eksamen
Ministre sender omstridt karakterskala til eksamen

- Tal er noget kvantitativt, der kun kan bruges til at sammenligne sig med andre. Det siger ikke noget om kvaliteten. Det kan jo også være, at du var bange for, at din søn dumpede, og så er det jo fantastisk flot, hvis han overhovedet får sin eksamen.

Så rådet til alle stolte forældre de kommende uger lyder, at du nøjes med at juble over, at dine børn har klaret sig godt og bestået.

- Hvorfor ikke bare skrive, at du er rigtig stolt af din søn eller datter, fordi de har klaret sig godt. Hvorfor overhovedet skrive karakteren, spørger Lars Lundmann.

TV: Sådan gik eksamen for to piger, da de fik Gulddreng som censor
TV: Sådan gik eksamen for to piger, da de fik Gulddreng som censor

Thomas Bigum, der er ekspert i sociale medier, mener dog, at vi skal passe på med at problematisere denne type opslag for meget. Han ser nemlig mange positive ting ved, at forældre deler deres børns resultater på Facebook.

- Når forældre gør det her, så er der god mening med det. Det er værdiudveksling af god karma, glæde og lykke. Der er så mange positive energier forbundet med, at vi udveksler gode solstrålehistorier med hinanden, og nogle gange undervurderer vi, hvor meget positivt, der følger med at dele den type opslag. Der er en bunke venner, naboer og bedsteforældre, der bliver fyldt med glæde og lykkefølelse, når de læser, hvor godt det er gået for vores børn, siger han.

LÆS OGSÅ: Lektor: Her er de 2 fejl, du ALDRIG må lave til en mundtlig eksamen (og hvordan du undgår det)

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx